split: retrospektivna izložba ante škaričića

U Splitu je večeras u prostoru HAZUa u palači Milesi i Salonu "Galić" otvorena retrospektivna izložba pokojnoga splitskog slikara i predavača na Umjetničkoj akademiji u Splitu Ante Škaričića.

U prostoru HAZU-a izloženo je više od 70 radova nastalih od 1984. do 2000., a tematska cjelina Škaričićevih autoportreta postavljena je u Salonu "Galić" u Marmontovoj ulici.

Izložbu je priredila Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, a svečano ju je otvorio kritičar Tonko Maroević, istaknuvši kako je prerana slikarova smrt (2001.) i vrlo rijetko izlaganje onemogućilo slikaru da svojim djelom zauzme primjereno mjesto u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Stoga je, kazao je Maroević, retrospektivna izložba prvi korak u vrednovanju njegova opsežna djela i uistinu širokoga slikarskog istraživanja.

Unatoč tomu što je počeo kasno stvarati i što razmjerno rano prekida svoj stvaralački put, Škaričićevo djelo nije nepotpuno i razni ciklusi i faze toga djela mogu se povezati s nizom sudionika i umjetničkih pravaca prošloga stoljeća. Ipak, Škaričić nije sljedbenik ni jednoga od njih, nego se samo snažno nadahnjuje pojavnostima svojeg doba, kazao je, među ostalim, Maroević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara