Split SDP-ovoj koaliciji, Županija HDZ-u

Prema konačnim neslužbenim izbornim rezultatima, najviše mandata za splitsko Gradsko vijeće od 25 vijećnika dobila je koalicija SDPHNSHSSHSU 10 mjesta, a u splitskodalmatinskoj Županijskoj skupštini od 51 vijećnika HDZ je dobio 22 mandata.

U gradu je po broju mandata drugi HDZ koji je dobio 6 mandata, a slijedi ga Nezavisna gradska lista Željka Jerkova s četiri vijećnička mjesta.

Slijedi koalicija HČSP-HB-HDRS-HD na čelu s Lukom Podrugom s osvojena tri mandata te Nezavisna lista bivšeg gradonačelnika i bivšeg SDP-ovca Slobodana Beroša koji je dobio jedan mandat u Gradskom vijeću. Hrvatska stranka prava dobila je također jednog vijećnika.

U Splitu je zasad neizvjesno tko će biti gradonačelnik; nositelj liste predvođene SDP-om - Ljubomir Urlić ili Zvonimir Puljić - nositelj liste HDZ-a. O tome će odlučivati poduzetnička lista Željka Jerkova te Podrugova koalicijska lista kao i Slobodan Beroš i HSP.

U 55 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, gdje je upisano 412.157 birača, na izbore se odazvalo njih gotovo 39 posto.

U Županijsku skupštinu ušle su četiri stranke - HDZ koji je osvojio 32,46 posto glasova odnosno 22 mandata, koalicija SDP-HNS-HSS-HSU koja je osvojila 27 posto ili 18 mandata, HČSP-HB-HD HDRS-HiP- HP-HPP sa Tadijom Barunom na čelu s osvojenih 9,6 posto tj. 6 mandata, i HSP koji je u Županiji osvojio 8,36 posto glasova odnosno 5 mandata.

(Hina) xmerc yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara