Split -u organizaciji NATO-a skup o telemedicini

U Splitu je danas počeo petodnevni stručnoznanstveni skup, u organizaciji NATOa, o normiranju procedura u telemedicini u zemljama članicama NATOa i Partnerstva za mir, u radu kojega sudjeluje 30ak najpriznatijih stručnjaka s područja telemedicine iz 14 zemalja.

Skup je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane Mato Raboteg koji je rekao kako je počašćen time što je Hrvatska dobila organizaciju tako važnog skupa, "jer je to", kako je rekao, "priznanje i oružanim snagama i našoj medicini te pridonosi širim naporima Hrvatske za ulazak u NATO savez".

Telemedicina, naglasio je Raboteg, omogućava približavanje visokospecijaliziranih medicinskih timova u situacijama kada, zbog rata ili neke katastrofe, nije moguće osigurati njihovu izravnu nazočnost na terenu.

U tom slučaju moguće je postaviti dijagnozu na daljinu kako bi daljnje postupke, operativne zahvate i liječenje preuzeli nazočni liječnici.

Normiranjem, što je središnja tema splitskog skupa, utire se put razvoju telemedicine, jer se povezivanjem timova smanjuje rizik fatalnog ishoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telemedicina ima i te kako veliku važnost i u mirnodopskim uvjetima, posebno za zemlje kao što je Hrvatska, s obzirom na brojnost otoka i stanovništva na njima, kojemu nije moguće uvijek i na vrijeme osigurati odgovarajuću medicinsku skrb, rečeno je na skupu.

Bit će predstavljen i hrvatski "Projekt telemedicine na otocima" koji je, od kada je prošle godine dovršen, već zavrijedio visoke ocjene svjetskih stručnjaka.

U radu skupa, uz domaće, sudjeluju i stručnjaci iz Njemačke, Norveške, Nizozemske, Belgije, Danske, Velike Britanije, Italije, Turske, SAD-a, Kanade, Češke, Rumunjske i Poljske.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara