Split: Vijećnici HSLS-a nisu dali ostavke; najviše vremena o mandatima Buljubašića i Šimunovića

UNATOČ očekivanjima da će se na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća raspravljati o ostavkama HSLS-ovih članova Poglavarstva, što bi izazvalo krizu gradske vlasti i raspad koalicije sa SDP-om na čelu, to se nije dogodilo, jer su se HSLS-ovci odlučili držati roka od sedam dana koje im je za to dalo Malo vijeće, a taj rok istječe u ponedjeljak.

Gradsko je vijeće najviše raspravljalo o izvješću Mandatno-imunitetske komisije o statusu vijećnika Nikole Šimunovića koji je prije nešto više od dva mjeseca prešao iz ASH u SDP.

Zbog toga je predsjednik ASH Mate Buljubašić, koji je i bio izabran za gradskog vijećnika, a mandat prepustio Šimunoviću, zatražio od Komisije da mu aktivira mandat. Komisija je prije mjesec dana zaključila da se Buljubašićev mandat može aktivirati jer za to postoje opravdani pravni razlozi, a onda je nakon primitka mišljenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave donijela suprotan zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbeni vijećnici HDZ-a u raspravi su istaknuli kako se zapravo o odluci Komisije ne može ni raspravljati ni glasovati jer tako ne određuje Poslovnik. Odluka se, drže, može prihvatiti samo takva kakva jest i azto je "prva odluka o aktiviranju Buljubašićeva mandata jedino ispravna". Nakon duže rasprave u kojoj su se SDP-ovi vijećnici i sam Šimunović zalagali da se glasuje o njegovu vijećničkom statusu Vijeće je većinom glasova - 14 protiv, jednim za i dvojicom suzdržanih - odbilo aktivirati mandat Buljubašiću.

Dok se glasovalo, Vijeće su napustili oporbeni vijećnici HDZ-a, HKDU-a, HDRS-a i HČSP-a. Sazvali su i konferenciju za novinare na kojoj su se usprotivili takvu načinu rada Gradskog vijeća koje je trebalo samo konstatirati aktiviranje Buljubašićeva mandata, a ne o tome glasovati. Smatraju kako oni koji time nisu zadovoljni moraju upotrijebiti druga, odnosno pravna sredstva.

Sve ostale točke dnevnog reda Vijeće je prihvatilo bez dulje rasprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara