Splitski branitelj praznom "zoljom" dao podršku Gotovini

VLADIMIR BENAC, bivši pripadnik 4. gardijske brigade, umirovljeni bojnik HV-a i stopostotni invalid Domovinskog rata, prekjučer je na ogradu balkona svoga stana u Nazorovoj ulici 8 u splitskom Zvončacu, u znak potpore Anti Gotovini objesio hrvatsku zastavu i preko nje iskorištenu lansirnu cijev ručnog raketnog bacača M80 "zolje".

Kako piše Slobodna Dalmacija, prekjučer je u spomenutom dijelu grada u prijepodnevnim i ranim posljepodnevnim satima vladalo poluopsadno stanje koje je nastalo nakon što su uznemireni Benčevi susjedi pozvali policiju od koje su, strahujući za vlastitu sigurnost, tražili da ukloni "zolju".

Policija je nekoliko sati bezuspješno pregovarala s umirovljenim braniteljem koji nije želio maknuti cijev "zolje", te vojnu maskirnu mrežu, vojne naramenice i pojaseve s futrolama za pištolj i "Škorpion" s balkona, niti je htio pustiti policiju u stan bez sudskog naloga.

Budući da je Benac na balkon iznio poveću količinu vojne opreme policija je sumnjala da bi se u stanu moglo nalaziti vatreno oružje ili druga opasna sredstva, pa se radi sigurnosti građana i ostalih sudionika događaja išlo na mirno rješenje situacije.

Nakon šestosatnog čekanja sudskog rješenja policajci su napokon ušli u stan i utvrdili da je cijev od "zolje" iskorištena tj. neopasna. "Zolja" i ostala oprema za nekoliko minuta su skinuti s balkona nakon čega je policija napustila taj dio grada.

"Na ovaj način sam kao ratni invalid htio izraziti svoju potporu generalu Gotovini koji mi je bio neposredni zapovjednik. To je moj individualan, privatni protest." - rekao je Benac putem telefona Slobodnoj Dalmaciji, dodavši kako je ratna oprema koju je izvjesio, i koju je imao uza sebe u vrijeme posljednjeg ranjavanja 1995. godine, imala za cilj upozoriti da je Hrvatska nastala u ratu.

Vladimir Benac pažnju javnosti skrenuo je na sebe 1997. godine kada je naoružan upao u prostor u Koteksovoj "gljivi" i prijetio tadašnjem splitskom gradonačelniku Ivanu Škariću, tražeći zemljište za gradnju kuće na Zvončacu.

Pretposljednji incident dogodio se lipnju ove godine kada je Benac utjerao strah u kosti Ravnateljstvu i dežurnom osoblju na Odjelu psihijatrije KB-a Split, gdje se liječio, zbog čega je tamo bio upućen Interventni vod policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara