Splitski KBC dobiva novu dnevnu bolnicu za liječenje onkoloških bolesnika

Splitski KBC dobiva novu dnevnu bolnicu za liječenje onkoloških bolesnika
Foto: FaH

U KLINICI za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split idućeg će tjedna biti otvorena nova dnevna bolnica i laboratorij za pripremu citostatika, čime će se značajno povećati polikliničke mogućnosti u liječenju onkoloških bolesnika, a projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva sa 6,6 milijuna kuna.

Dnevnu bolnicu otvorit će u četvrtak, 29. studenoga, ministar zdravstva Milan Kujundžić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. 

Terapiju u dnevnoj bolnici dnevno prima 80-ak pacijenata, a predstojnik Klinike Eduard Vrdoljak kaže kako će im najmodernije uređena dnevna bolnica, s 20 novih ležajeva uz dosadašnjih deset, pokriti potrebe za onkološko liječenje u sljedećih 20 do 30 godina.

"Radi se o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanta, čekaonicama koje nisu napučene, te sa sustavom za adekvatnu administraciju ili prijem bolesnika i njihovo raspoređivanje. Sve zajedno funkcionira kao u razvijenim zapadno europskim zemljama i SAD-u", kaže Vrdoljak.

Strateški projekt nedavno preminulog ravnatelja

Medicinske sestre i liječnici u splitskoj onkološkoj klinici provode holistički pristup liječenju i resocijalizaciji pacijenata pa je tako unutrašnjost bolnice veselo oslikana, a pacijentima koji primaju terapiju, uz ponudu košara s voćem i cvijećem koje ih okružuje, pušta se relaksirajuća glazba.

Klinika je jedinstvena i po svojoj radijskoj postaji Sunce, koja izborom tema i glazbe pomaže u ozdravljenju pacijenata, ali i u širenju dobrih vibracija za sve koji ih slušaju.

Vrdoljak napominje da imaju satnicu koja se poštuje, kao i opremljene, educirane i nasmijane medicinske sestre i liječnike, zbog čega borba protiv raka postaje lakša i učinkovitija za pacijenta. No za adekvatnu i dostatnu terapiju nedostaju im dva linearna akceleratora.

Projekt dnevne bolnice i laboratorija za pripremu citostatika bio je strateški projekt bivšeg i nedavno preminulog ravnatelja KBC-a Ive Jurića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara