Splitski performeri u akciji pred Palačom pravde: "Gospodo suci, blage su vam kazne"

Foto: D.M.

SPLITSKI performeri okupirali su u podne prostor pred splitskom Palačom pravde. Odlučili su iskazati svoj protest zbog preblagih kazni... Jedan od performera legao je na pod, ispod božice pravde. Nacrtali su leš po obrisima njegovog tijela, stavili nekoliko svijeća i kredom napisali imena žrtava: Ana Andrijašević, Kata Erceg, Ružica Pavić... Oni koji su ih odveli u smrt preblago su kažnjeni, kažu performeri.

Zlatna mladež i njihove žrtve

Skupim automobilima ubili su ih pripadnici zlatne mladeži. Hrvoje Žužić je dobio pet godina, Primorac iz Makarske dvije i pol, no to mu je kasnije smanjeno na dvije godine maloljetničkog zatvora. Više do bagatelne kazne zasmetalo je obrazloženje zašto je presuda umanjena. Sinu hercegovačkog tajkuna maknuto je pola godina kazne jer dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presudu ubojicama Luke Ritza još ne možemo komentirati", kažu performeri, studenti splitske Umjetničke akademije, koji danas nisu imali problema kao pred Banovinom prije mjesec i pol dana, kada ih je usred performansa iznenadio Kerumov zamjenik Jure Šundov.

Umjetničke slobode

Nije zamjenik Šundov imao razumijevanja za umjetničke slobode premda je i sam vrstan umjetnik, kipar, slikar, pjevač... Nije u sudu danas bilo nikoga da im napravi problem, osim zaštitara, koji se vrlo pristojno i samozatajno raspitivao kod studenata što im je na umu.

I kad je performans okončan, njega je zapalo da sve ukloni. Još samo fali da se šef suda Ante Perkušić i njegovi kolege uzrujavaju zbog leševa, svijeća i nekih imena pred svojim radnim mjestom...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara