Splitski pomorac koji je dvije godine bio zatočen u Libiji vratio se kući: "Osjeća se dobro, treba mu mir"

Splitski pomorac koji je dvije godine bio zatočen u Libiji vratio se kući: "Osjeća se dobro, treba mu mir"

Foto: pomorac.net, 123rf

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je u utorak da se hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros vratio iz Libije u Hrvatsku, što je rezultat kontinuiranih napora službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti.

Nakon dugotrajnih nastojanja Ivan Furčić vratio se u Hrvatsku, navodi u priopćenju MVEP o splitskom pomorcu koji je radio na malteškom brodu “Sovereign M” i proživljavao dvogodišnju dramu otkako je u ljeto 2015. godine brod bez tereta bio zaustavljen ispred libijske obale, a cijelu posadu uhitila jedna od tamošnjih plemenskih milicija pod optužbom da su namjeravali krijumčariti naftne derivate.

"Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima", navodi MVEP u svome priopćenju za medije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je "od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanje predmeta", navodi se.

MVEP zahvaljuje svima uključenima u rješavanje ovoga slučaja na ustrajnosti i posvećenosti, zaključuje se u priopćenju.

Sindikat: Osjeća se dobro, potreban mu je mir

"Zahvaljujemo Ministarstvu i ambasadi na odlično odrađenom poslu prilikom povratka Ivana u Hrvatsku. Ovim putem molimo medije da poštuju privatnost obitelji Furčić te da im omoguće u ovom trenutku toliko potreban mir", rekao je brat Ivana Furčića, Tomislav.

Koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) za Hrvatsku Romano Perić, koji je od početka bio uključen u slučaj Furčić, izjavio je kako mu je drago što je agoniji Ivana Furčića i njegove obitelji došao kraj i da je sve, s obzirom na okolnosti u Libiji, sretno završilo.

"Ovaj i slični slučajevi poruka su pomorcima da prije ukrcaja provjere kompaniju i mjesta plovidbe kako se ne bi doveli u potencijalno opasnu situaciju“, rekao je Perić.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izrazio je zadovoljstvo što je Ivan konačno slobodan nakon više od dvije godine provedene u zatvoru.

Upozorio je da je i dalje u ovom trenutku još puno pomoraca u zatvorima diljem svijeta. "Kriminalizacija pomoraca je rastući problem s kojim se moramo boriti na svjetskoj razini“, rekao je. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je da je Furčićev povratak iz Libije rezultat kontinuiranih napora niza hrvatskih institucija i dužnosnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara