BURA U DALMACIJI

Splitski vatrogasci intervenirali 150 puta, zaprimljeno preko tisuću poziva

Splitski vatrogasci intervenirali 150 puta, zaprimljeno preko tisuću poziva
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

CENTAR 112 Split je zbog orkanske bure na širem splitskom području tijekom dvadeset sati zaprimio više od tisuću poziva, a vatrogasci su u posljednja 24 sata imali oko 150 intervencija.

Prva intervencija je bio požar pokraj golf igrališta u Žrnovnici koji je buknuo sinoć, kako je za Index objasnio Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split. Osim ovog požara otvorenog tipa, ugašen je još jedan u četvrti Brda. Osim toga, ugašena su još dva požara u stambenim objektima na području grada te dva na Klisu.

80 posto intervencija vatrogasaca, njih tridesetak na terenu, odnosila su se na pilanje stabala koja su se srušila na prometnice ili naslonila na nogostupe, kuće i vozila, objasnio je Kovačević.

Dogradonačelnik Splita i načelnik splitskog Stožera Civilne zaštite Nino Vela izjavio je za Hinu da su zahvaljujući najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o naglom zahlađenju i očekivanom jakom vjetru u stanje pripravnosti digli sve gradske hitne službe.

Na terenu su, osim policije i vatrogasaca, bile i komunalne gradske službe.

Zabilježeno je i 17 oštećenja vozila od stabala koji su pali po njima, 15 je intervencija bilo zbog odlomljenih limova, reklama i ograda.

Drveća i stupovi padali na ceste

"Vatrogasci su uz gašenje požara pilili i uklanjali drveća, reklame i odlomljene limove, a zabilježeno je i jedno veće odvajanje pročelja u Tijardovićevoj ulici u kojoj će materijalna šteta sigurno biti veća. Gradske komunalne službe su odradile više od 300 intervencija od čega su radnici Cestara čak sto naloga odradili kako bi s cesta uklonili rasvjetne stupove, razne odrone i drveće. Bura je iskrivila i 30 prometnih znakova, ali i 120 komada različite druge opreme uz cestu", rekao je Hini dogradonačelnik Vela.

Osim toga je bilo i 60 intervencija na rasvjetnim i električnim stupovima, uklonjeno je 16 drvenih i jedan metalni stup koji su pali na cestu. Parkovi i nasadi su imali 40 intervencija uklanjanja stabala i dijelova reklama, Javna ustanova Park šuma Marjan je uklanjala brojna stabla unutar svog područja, posebno na stazi na kojoj će se u nedjelju održati polumaraton.

Puno je posla imala i Čistoća koja je sa svojih sedam ekipa pokupila otpad i odmah ga zatrpala na Karepovcu, dok se jutros prikupljeni otpad čuva u kamionima sve dok se vjetar ne smiri.

Ivan Kovačević rekao je za Index kako je sve pod kontrolom te da tijekom veljače i ožujka ovakve situacije nisu neuobičajene, a s obzirom na to da su u stalnom kontaktu s meteorolozima uvijek se prethodno pripreme.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara