Splitsko ljeto: Baletna praizvedba "Plesovi erosa"

NA POZORNICI tvrđave Gripe u petak će, 6. kolovoza, biti prikazana jedina baletna praizvedba ovogodišnjega jubilarnog 50. splitskog ljeta "Plesovi erosa", na glazbu Richarda Wagnera i Carla Orffa, koju autorski potpisuje Milko Šparemblek, a u produkciji splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Ravnateljica Baleta HNK Almira Osmanović na današnjoj je konferenciji za novinstvo rekla kako su u "splitskom teatru vrlo sretni i počašćeni što je Šparemblek prihvatio njihov poziv i pripremio tako zahtjevnu predstavu, u kojoj vrlo predano sudjeluje cijeli baletni ansambl HNK, pojačan prinovama iz splitskog baletnog studija.

Milko Šparemblek, autor koreografije, režije i dramaturgije, jer je riječ o djelima bez zadane dramaturgije i priče, naglasio je kako se predstava sastoji od dvaju sasvim različitih dijelova s potpuno drukčijim pristupom.

U prvom dijelu, "Matildine pjesme", na Wagnerovu glazbu, pratimo povijesni događaj, ljubavni susret skladatelja s gospođom Matildom. Glazba je nastala uglazbljenjem pjesama koje je Matilda napisala nakon tog događaja, a iz nje je poslije iznikla i opera "Tristan i Izolda", kazao je Šparemblek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio, "Trijumf Afrodite" na glazbu Carla Orffa, više je plesno djelo, svojevrstan balet buffo.

Almira Osmanović je napomenula kako će publika Splitskog ljeta dobiti predivnu predstavu u kojoj će se najbolje vidjeti Šparemblekov perfekcionizam i umijeće.

(Hina) xdstr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara