Splitsko sveučilište najbolje u regiji, zagrebačko stoji sramotno loše

Splitsko sveučilište najbolje u regiji, zagrebačko stoji sramotno loše
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

TIMES Higher Education (THE), organizacija koja se bavi rangiranjem sveučilišta, objavila je rang ljestvicu sveučilišta za 2019. godinu. 

Popis naziva Emerging Economies University Rankings 2019. rangirao je sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. 

Kako je navedeno, ova rang ljestvica uključuje samo sveučilišta u zemljama koje su klasificirane kao zemlje rastućih ekonomija, a pri rangiranju su koristili 13 kriterija. 

Kriteriji za rangiranje sveučilišta zemalja rastućih ekonomija jednaki su kao i za ovakav popis na svjetskoj razini. Pri tom se u obzir uzimaju predavanja, istraživanje, prijenos znanja s profesora na učenike te međunarodni ugled. Ipak, za ovaj popis su kriteriji rekalibrirani kako bi reflektirali razvojne prioritete sveučilišta rastućih ekonomija.

Najviše kineskih sveučilišta

Kako javlja Times Higher Education, na popisu je najviše sveučilišta iz Kine, 72. Usporedbe radi, prošle godine su na popisu bila 63 sveučilišta iz Kine. 

Osim toga, u top pet sveučilišta našlo se njih četiri iz Kine, a u top deset njih je sedam iz Kine.

Sveučilište Tsinghua je prešlo sveučilište u Pekingu te se našlo na prvom mjestu.

Druga zemlja s najviše sveučilišta na popisu je Indija

Indija je druga najzastupljenija zemlja na ovom popisu, s 49 sveučilišta. Prošle godine na popisu su se našla 42. 

Osim toga, Indija je pojačala svoju prisutnost u top 200 sveučilišta. Prošle godine je u top 200 imala 17 sveučilišta, dok ih je ove godine 25. 

Na popisu i više ruskih sveučilišta

Na popisu se ove godine našlo i više ruskih sveučilišta nego lani. Iako su neka sveučilišta ispala s popisa, neka su se popela za nekoliko mjesta, a na ljestvici su završila i nova sveučilišta. 

Rusija je tako prošle godine imala 27 sveučilišta na popisu, a ove ih godine ima 35. 

Brazil je najzastupljenija od zemalja Latinske Amerike, ali i treća ukupno najzastupljenija zemlja na popisu, s 36 sveučilišta na popisu. 

Tako je bolji od Rusije za jedno mjesto, ali je bolji i od svojeg prošlogodišnjeg rezultata kada je imao 32 sveučilišta na popisu. 

Manje sveučilišta iz zemalja u razvoju iz Europe

Na popisu je i devet sveučilišta iz Južnoafričke Republike. Osim toga, općenito je na popisu smanjen broj sveučilišta iz zemalja u razvoju širom Europe, dok je napredovalo nekoliko zemalja iz Bliskog istoka, sa sjevera Afrike te jugoistočne Azije. 

Sveukupno, na popisu se našlo 442 sveučilišta iz 43 zemlje.

Kako su prošla hrvatska sveučilišta?

Na popisu su se našla samo dva hrvatska sveučilišta. To su Sveučilište u Splitu koje je zauzelo 124. mjesto, te Sveučilište u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu ipak značajno zaostaje za splitskim te se našlo na zbirnoj poziciji, između 251. i 300. mjesta. 

Sveučilišta su tako pala za nekoliko mjesta u odnosu na prošlu godinu, javlja Srednja.hr koja dodaje kako je lani splitsko sveučilište bilo na 107. poziciji, a zagrebačko na zbirnoj poziciji od 201. do 250 mjesta. 

Kada se radi o susjednim zemljama, Sveučilište u Beogradu se našlo na 189. mjestu.

Sveučilište u Ljubljani našlo se na 134. mjestu, a Sveučilište u Mariboru na 182. mjestu. 

Kakvo je stanje na svjetskom popisu sveučilišta? 

Times Higher Education je u rujnu 2018. godine objavio popis svjetskih sveučilišta za 2018. godinu. 

Na tom popisu se Sveučilište u Splitu našlo na zbirnom mjestu od 601. do 800. mjesta, a zagrebačko sveučilište je i na tom popisu bilo lošije. Našlo se na zbirnom mjestu od 801. do 1000. mjesta.

Sveučilište u Beogradu je također bilo na zbirnom mjestu od 801. do 1000. mjesta, Sveučilište u Ljubljani na zbirnom mjestu od 601. do 800 mjesta, a Sveučilište u Mariboru od 801. do 1000. mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara