Splitsko-dalmatinska županija: Vlada zakazala u procjeni opasnosti od požara

POGLAVARSTVO Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj sjednici ocijenilo je da je Vlada ove godine zakazala u procjeni opasnosti od požara koji su izazvali izuzetno velike štete upravo u Srednjoj Dalmaciji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 1. siječnja do kraja srpnja registrirano je 787 požara u kojima je opožareno 5447 hektara, a materijalna šteta procijenjena na 140 milijuna kuna.

Na otoku Hvaru izgorjelo je pet tisuća hektara, na Braču gotovo tri tisuće hektara, a procjene tih šteta još nisu završene. Župan Kruno Peronja kazao je kako je Vlada prije svega zakazala, jer nije odobrila zapošljavanje tisuću sezonskih vatrogasaca, nego samo pet stotina, uz činjenicu da su vatrogasna vozila na području Dalmacije stara više od 25 godina.

Uz to, Vlada je za ovu godinu izdvojila dvostruko manje novca nego lani. Tako je na primjer u 2000. godini osigurala 23 milijuna kuna, a ove samo 10 milijuna kuna.

Županija je, kazao je Peronja, iz svog proračuna dala za županijsko vatrogastvo u ovoj godini dvostruko više novca, nego lani pravilno procjenjujući kako će ovog ljeta zbog visokih temperatura biti mnogo požara. Uz to, županija je dodatno izdvojila oko milijun kuna za sezonske vatrogasce, rekao je Peronja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Pavić, zadužen u Poglavarstvu za vatrogastvo, kazao je da je u suradnji sa Županijskom vatrogasnom zajednicom zaposleno 180 gasitelja u vatrogasnim postrojbama tijekom sezone.

Jedinice lokalne samouprave izdvojile su iz proračuna novac za zapošljavanje još 60 sezonskih vatrogasaca. U Županiji, kazao je Pavić, djeluju dvije profesionalne vatrogasne postrojbe - Split i Imotski, te 46 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

U 18 općina Splitsko-dalmatinske županije, na žalost, nema nikakve organizirane vatrogasne postrojbe, jer većina njih nema novca ni za organiziranje najmanje postrojbe.

Članovi Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije zamjerili su Vladi što je poslala Canadair za gašenje požara u Crnoj Gori i to u vrijeme kada je na hrvatskoj obali gorjelo na sve strane. Županijski vatrogasni zapovjednik Felicijo Parčina ustvrdio je kako se u Hrvatskoj javnosti preko te činjenice olako prelazi i zaboravlja koliki bi bio značaj tog Canadaira u gašenju požara koji je u Crnoj Gori oštećen, a šteta na njemu je preko stotinu tisuća dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara