Spor Izraela i Francuske oko Arafatova rođenja

IZRAEL je podnio tri službena zahtjeva francuskim vlastima kako bi utvrdio vjerodostojnost dokumenata na temelju kojih je izdana smrtovnica Jasera Arafata u kojoj se kao mjesto rođenja navodi Jeruzalem, izjavio je u nedjelju za AFP izraelski diplomat.

Izrael je francuskim vlastima poslao tri zahtjeva, "gradskoj upravi u Clamartu od koje traži ovjerenu presliku smrtovnice, ovlaštenom državnom tužitelju radi provjere vjerodostojnosti tih dokumenata i ministru unutarnjih poslova Dominiqueu de Villepinu u istom smislu", dodao je diplomat.

U smrtovnici koju su izdale francuske vlasti kao mjesto rođenja navodi se Jeruzalem, na temelju vjenčanog lista iz 1996. godine. No, mnogi biografi smatraju da je bivši palestinski čelnik rođen u Kairu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski veleposlanik u Francuskoj Nissim Zvili rekao je u četvrtak na konferenciji za tisak da "ne razumije kako je francuska vlada mogla izdati smrtovnicu na temelju lažnih isprava".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je 16. studenoga da je smrtovnicu palestinskog predsjednika Arafata izdao matični ured u Clamartu na temelju vjenčanog lista iz 1996.

U stranoj ispravi o bračnom stanju koju je Jaser Arafat podnio radi izdavanja francuskog vjenčanog lista piše da je rođen u Jeruzalemu i za Francusku, sukladno članku 47 francuskog građanskog zakona koji je tada bio na snazi, ta je isprava bila "vjerodostojna", ističe Quai dOrsay.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara