Sporazum o suradnji Primorsko-goranske i mađarske županije Pešte

PREDSJEDNIKGospodarske komore Primorskogoranske županije Josip Stanković i predsjednik Trgovinske i industrijske komore najveće mađarske županije Pešte Zoltan Vereczkey potpisali su danas Sporazum o suradnji gospodarstava tih dviju županija.

Sporazum je osnova za povezivanje gospodarstvenika, razmjenu informacija o mogućnostima zajedničkih ulaganja, za nastup na trećim tržišima te proces ulaska u Europsku uniju. Omogućit će uzajamno bolje upoznavanje s načinom poslovanja, pokretanjem ulaganja i zakonskim propisima obiju zemalja, kazao je Stanković.

Ističući kako vjeruje u uspješnu provedbu sporazuma, Vereczky je rekao da je naročito dobra suradnja moguća između tih dviju županija.

Veći dio, oko 90 posto mađarskog gospodarstva čine malo i srednje poduzetništvo, pa bi obje komore trebale poduprijeti izravnu suradnju tog dijela gospodarstva.

Drugo područje u kojemu Mađarska može pomoći Hrvatskoj jest nastavak i poboljšanje suradnje u turizmu, rekao je Vereczky.

Od konkretnih oblika suradnje Stanković je istaknuo ponovno pokretanje autobusne linije Rijeka-Zagreb-Budimpešta. Pokušaj uspostave te linije prije dvije godine nije uspio pa će obje komore obnoviti razgovore s prijevozničkim tvrtkama.

Moguća je i suradnja u ugovaranju gradnje malih brodica za mađarsko tržište, rekao je Stanković dodavši da će o tome uskoro razgovarati s domaćim graditeljima.

Sporazum sa županijom Peštom drugi je sporazum o gospodarskoj suradnji koji je primorsko-goranska Gospodarska komora potpisala s gospodarstvenicima jedne mađarske županije. Prije nekoliko mjeseci sličan je sporazum potpisan s predstavnicima mađarske županije Vas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara