Sporazum Rusije i Irana "ne znači da će se Iranu odmah isporučivati gorivo"

POTPISIVANJE sporazuma između Moskve i Teherana kojim će se omogućiti puštanje u pogon prve iranske nuklearne centrale "ne znači da će se Iranu odmah početi isporučivati nuklearno gorivo", izvijestilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Potpisivanje sporazuma između Rusije i Irana o vraćanju iskorištenog urana Rusiji ne znači da će se s isporukom nuklearnog goriva Iranu početi odmah", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko.

U prvom komentaru Moskve nakon potpisivanja sporazuma, Jakovenko je rekao kako će se nuklearno gorivo Iranu isporučiti kada centrala u Buchehru zadovolji sve građevinske standarde.

Šef ruske agencije za atomsku energiju Aleksander Rumjantsev u nedjelju je u Bushehru s iranskim kolegom potpisao dokumente o ruskoj isporuci goriva spomenutoj centrali te o vraćanju iskorištenog urana Rusiji.

Novinar agencije Interfax iz Bushehra je izvijestio kako će, prema informacija kojima raspolaže, centrala biti puštena u pogon "krajam 2006.", a prva isporuka nuklearnog goriva bit će moguća polovinom iste godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara