Sportski ribolovci protiv novog Zakona o morskom ribarstvu

Tekst i foto: Dragan Miljuš

NI UPORNA kiša nije omela pedesetak sportskih i rekreativnih ribolovaca u prosvjedu na splitskoj Matejuški zbog novog prijedloga Zakona o morskom ribarstvu, koji predviđa striktna ograničenja pa čak i zabranu sportskog ribolova na određenim područjima.  

"Loše prepisuju europske zakone, a ne znaju ni Ustav"

"Radna skupina koja priprema zakon loše prepisuje europske zakone, a ono što rade nije ni u skladu s hrvatskim ustavom jer diskriminiraju sportske ribolovce. Zabranjuje se upotreba podvodne puške i udičarskih alata poput parangala uz obrazloženje da štetimo izlovu ribe. Podaci, međutim, kažu da je izlov sportskih i rekreativnih ribolovaca tek jedan posto u ukupnom ribolovu. To je kao da se pješacima na ulici zabrani hodanje jer ispuštaju ugljični dioksid, a dozvoli prometovanje autima i kamionima", pojašnjava hrvatski rukometni reprezentativac Nikša Kaleb, i sam strastveni sportski ribolovac.

Prosvjednici, koji su se danas okupili i na zagrebačkom Trgu francuske revolucije, traže da Tonči Božanić, voditelj radne skupine, sjedne s njima za stol, uvaži njihove argumente i da zakon donesu u skladu s europskim zakonima i hrvatskim ustavom.

Riba i gradela nema, samo očajavanje

U Splitu se se pojavili sportski ribolovci s cijelog juga Hrvatske. Gradela i ribe nigdje na vidiku.

"Neće biti ribe za marendu, zato smo organizirali očajavanje jer nas je ovaj prijedlog zakona doveo u očaj. Htjeli bismo da sportski ribolovci dobiju pravo mjesto koje zaslužuju u društvu, da nas ne uspoređuju s krivolovcima, onima koji koriste boce", kaže Kaleb.

Tvrdi da mu je sportski ribolov na prvom mjestu, pa ne čudi sljedeća izjava. "Neki će 2009. pamtiti po tome što je utekao Sanader, a ja po tome što mi je utekao zubatac od nekih šest, sedam kila."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara