Sposobnost dobrog pamćenja ne stječe se rođenjem

OSOBE s izrazito dobrim pamćenjem nisu tu sposobnost stekle rođenjem, nego su je razvile primjenom dobre strategije, piše u novom izdanju ´New Scientist´.

Istraživači s londonskoga University Collegea utvrdili su da osobe koje dobro pamte nemaju visok kvocijent inteligencije ni posebne moždane strukture koje bi objasnile njihov talent. Umjesto toga one koriste mnemotehničku metodu starih Grka koja dokazano donosi dobre rezultate u pamćenju.

Sastoji se od vizualizacije samoga sebe pri kretanju poznatim putem, smještanja prizora koje treba upamtiti na određene točke, te konačno ponovnog praćenja prijeđenoga puta uz pomoć ostavljenih tragova.

´Istraživanje je potvrdilo da su osobe koje dobro pamte u tome uspješne zbog strategije koju primjenjuju´, izjavio je Barry Gordon sa sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu.

To bi pak značilo da primjenom dobre strategije svatko može zapamtiti dugačak popis podataka.

Istraživanje koje je provedeno na dobrovoljcima uključivalo je tri skupine slika - lica, snježnih pahuljica i troznamenkastih brojeva. Ispitanici su zatim zamoljeni da se prisjete koje su slike vidjeli, ali i kojim redom. Promatrano je pritom kako tijekom testiranja djeluju pojedini dijelovi njihova mozga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe s dobrim pamćenjem najbolje su bile u testovima s brojkama, a rezultati su pokazali da je najveća aktivnost kod njih zabilježena u dijelovima mozga za prostorno snalaženje.

U dijelu testa s pahuljicama ´prvaci memorije´ nisu bili bolji od prosječnih osoba unatoč uočenoj razlici u aktivnosti mozga.

´Pahuljice je vrlo teško verbalizirati i naučiti´, pojasnila je Eleanor Maguire koja je vodila istraživački tim.

Po riječima Michaela Andersona sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, iščitavanje nervnih područja koja se kriju iza različitih tehnika pamćenja može imati vrlo veliku praktičnu vrijednost.

Premda najnovije istraživanje nije pronašlo strukturne razlike u mozgu osoba s odličnom memorijom, raniji su radovi pokazivali da su londonski vozači taksija, poznati po sjajnoj memoriji, tijekom vremena razvili određene strukturne razlike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara