Sramotno! Sindikat trgovine brani Todorića: "Mi nismo prosvjedovali kad je Mercator došao u Hrvatsku"

Foto: Arhiva

IVICA TODORIĆ je divan i krasan, uvjereni su u Sindikatu trgovine Hrvatske (STH). Predsjednica STH Dragica Mišeljić svojim je slovenskim kolegama, konkretno Dušanu Semoliču, predsjedniku Zveze svobodnih sindikatov, poslala dopis u kojem im prigovara zbog prosvjeda protiv Agrokorovog preuzimanja Mercatora.

"Prema našim saznanjima u više navrata uprava Agrokora željela je stupiti u kontakt s Vama, kako bi Vam izložili svoje razloge i viđenje investiranja u Mercator. Nažalost, ne samo da ste odbijali bilo kakav sastanak, nego, kako čujemo, niste prihvatili niti zadnju, prije nekoliko dana poslanu molbu Agrokora za prijem", navodi se u pismu Dragice Mišeljić.

Nadalje, STH tvrdi da "iz medija doznaju", kako slovenski sindikalisti nisu imali vremena niti pročitati Agrokorovu ponudu za kupnju Mercatora, a prosvjed organiziraju bez da su iti saslušani potencijalnog investitora. Hrvatska je sindikalistica zbog toga osjetila potrebu da svojim slovenskim kolegama prenese vlastita iskustva iz suradnje s Todorićem.

Predsjednica STH nahvalila Agrokor

"Točno prije 15 godina, 1996. godine, s kompanijom Agrokor, kao i kompanijom kćeri Konzum, naš je sindikat (kao i ostali sindikati) potpisao kolektivni ugovor. Od toga dana do danas, u našem sindikatu ta kompanija glasi kao jedan od najboljih poslodavaca. Stoga smo i ovim putem spremni za kompaniju Agrokor dati najbolje preporuke, bilo gdje on investirao", poručuje Mišeljić slovenskim prosvjednicima.

Predsjednica STH ističe i da je Mercator prije nekoliko godina počeo investirati u Hrvatskoj, kupujući Getro, Presoflex, Slobodu... "Nijednom prilikom našim sindikatima nije padalo na pamet da bi poduzimali bilo kakve sindikalne akcije vezano na našeg investitora iz susjedstva", kaže Mišeljić, uz napomenu da s Mercatorom do danas nisu uspjeli potpisati kolektivni ugovor, iako su to u tri navrata pokušali učiniti.

Neprofesionalno je da sindikat prosvjeduje protiv Todorića?!

"To govori o dvostrukim kriterijima Mercatora kad se radi o odnosu prema radnicima. Osim toga, možemo kazati da smo nezadovoljni što su te kompanije izgubile velik broj zaposlenih, kao i položaj na tržištu", piše Mišeljić, pa nastavlja:

"Vašu najavu sindikalnih akcija protiv Agrokora smatramo neprimjerenom, neprofesionalnom i nesindikalnom prema jednoj od najuspješnijih i najvećih kompanija u regiji koja jamči visoku razinu prava radnika Mercatora i koja danas zapošljava preko 40.000 radnika", poručuje Mišeljić uz napomenu da će sa svojim pismom upoznati i predsjednika Slovenije, predsjednika slovenske vlade, UNI global union i Europsku komisiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara