Srbi će Nizozemsku i dalje zvati Holandija

Srbi će Nizozemsku i dalje zvati Holandija
Ilustracija: EPA

ODBOR za standardizaciju srpskog jezika jučer je službeno zauzeo stav da se u Srbiji za Nizozemsku i dalje upotrebljava naziv Holandija.

Odbor je donio tu odluku unatoč tome što je Nizozemska odlučila da od 1. siječnja koristi isključivo svoje pravo ime.

"To nije nikakav presedan"

"Preporuka Odbora je da se ostane pri nazivu Holandija, kao što je već ustaljeno u Srbiji. To nije nikakav presedan, jer već imamo niz primjera poput Njemačke, Grčke, Finske ili Japana, država koje imaju sasvim drugačije nazive. Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se mijenja. Nemamo nikakvu obvezu da prenosimo originalni naziv, uostalom nitko to od nas nije ni tražio", rekao je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr. Sreto Tanasić, zaključivši da treba nastaviti s postojećom praksom i tradicijom.

"Interna odluka Nizozemske"

U prilog Odboru ide i stav nizozemskog veleposlanstva u Srbiji, čiji su dužnosnici istaknuli da se "izmjena naziva odnosi na brending, a ne na promjenu imena".

"Ovo je interna odluka Nizozemske o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo utjecati na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku", navode iz nizozemskog veleposlanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara