Srbija i bosanski Srbi obećali jedni drugima da će ojačati veze

Srbija i bosanski Srbi obećali jedni drugima da će ojačati veze

Foto: FAH

PORTAL The Balkan Insight u nedavnom članku izvještava o odnosima i zajedničkim planovima Srbije i Republike Srpske.

Srpska premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da Beograd želi zadržati posebnu vezu s entitetom bosanskih Srba te najavila skoro objavljivanje "Deklaracije o preživljavanju srpskog naroda".

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, većinom srpskog entiteta u Bosni, Brnabić je rekla na konferenciji za tisak s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović da je suradnja s RS ostala visoko na listi srpskih prioriteta.

Dodala je da Republika Srpska i Srbija rade na nacrtu najavljene deklaracije, koji će se uskoro predstaviti. Napomenula je i da je bolje da se deklaracija prvo sastavi u potpunosti.

O suradnji

Cvijanović je u međuvremenu rekla da Srbija nije igrala nikakvu ulogu u nedavnoj odluci Republike srpske da obustavi dugo planirani referendum o ovlastima bosanskog državnog suda i tužiteljstva u tom entitetu. Rekla je da bi to bio izravni politički utjecaj, što ona ne vidi, već primjećuje samo suradnju sa Srbijom.

Nakon sjednice, ministri obiju vlada potpisali su četiri zajednička memoranduma, o suradnji u području zrakoplovstva, infrastrukture, kulture i informacija te pošte i telekomunikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničkoj je sjednici prethodio sastanak predsjednika i premijerki obiju država, Aleksandra Vučića iz Srbije i Milorada Dodika iz RS-a, uz Brnabić i Cvijanović.

Odnosi s Bosnom

Raspravljalo se i o graničnom pitanju između Srbije i Bosne, s time da je Dodik izjavio i da očekuje da se pitanje razgraničenja između Srbije i Bosne riješi od kraja godine.

No, upozorio je i da bi bosanske državne vlasti, s kojima je u lošim odnosima, mogle zakomplicirati stvari.

"Konsenzus s nama postoji [na granici], pa bi se mogao [riješiti] do kraja godine, ali izvan je Vučićevih ovlasti da zna kakva će biti sarajevska reakcija", rekao je nakon sastanka.

Dodao je da RS i Srbija dijele stavove o demarkaciji, i ne gledaju na ovo kao na osnovnu granicu, nego kao na formalnu crtu, koju treba harmonizirati, imajući na umu međunarodne standarde.

To je ujedno bila i osma zajednička sjednica dviju vlada.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara