Srbija još uvijek "slabi ekonomski tigar"

IAKO su neke međunarodne ekonomske institucije klasificirale progres srpskog gospodarstva u protekloj godini kao zavidan, pomnija istraživanja osporavaju te navode, piše novinska agencija Inter Press Service.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) opisala je Srbiju kao "regionalnog vođu", a Međunarodni monetarni fond Svjetske banke pohvalio je njezin gospodarski rast od čak 6 % u 2006. godini.

Milan Parivodić, srpski ministar za ekonomske odnose sa inozemstvom i koordinator Ministarstva financija izjavio je da se Srbija pretvara u "ekonomskog tigra" među svojim susjednim državama - Albanijom, BiH, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. "Cilj nam je pretvoriti se u reformske prvake na Balkanu", rekao je Parivodić.

Srbija je u 2006. godini imala rekordnih 5,2 miljarde dolara investicija, a za 2007. već se planira dodatnih 2,5 miljarde. Ove godine trebala bi se završiti privatizacija započeta nakon što je 2000. s vlasti srušen Slobodan Milošević.

No, neki stručnjaci brojke tumače drugačije. Srpski analitičar Miša Brkić kaže kako je cifra od 5,2 miljarde dolara točna, no to tumači prodajom telekomunikacija i banaka u djelomičnom ili većinski državnom vlasništvu stranim tvrtkama.

Tako je mobilna mreža Mobi63 u kolovozu prodana za 1,95 miljardi dolara norveškom operateru, a najveća srpska farmaceutska kompanija Hemofarm prodana je njemačkoj tvrtci za 617,5 milijuna dolara. Pet banaka prodano je stranim ulagačima za dodatnih 969 milijuna dolara.

Brkić smatra da Srbiji nedostaju "prave" strane investicije koje bi stvorile nova radna mjesta i podigle proizvodnju, za razliku od jednokratnih prodaja.

BDP (Bruto domači proizvod) Srbije popeo se na 44,7 miljardu dolara i prešao 5.700 dolara po stanovniku (BDP po stanovniku), no nezoposlenost je na visokih 28,1 %, a čak sedam i pola milijuna odraslog stanovništva nema ni srednjoškolsko obrazovanje.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara