Srbija neće nastaviti pregovore dok se ne riješi ubojstvo Ivanovića: "Imamo sve više informacija"

Srbija neće nastaviti pregovore dok se ne riješi ubojstvo Ivanovića: "Imamo sve više informacija"

Foto: FAH

ŠEF ureda za Kosovo vlade Srbije Marko Đurić izjavio je jučer navečer da Beograd neće sudjelovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o ubojstvu Olivera Ivanovića, dok iz Prištine stiže poruka da Beograd neće biti uključen u istragu ubojstva jednog od političkih vođa kosovskih Srba.

>> Ubijen lider srpske stranke na Kosovu

>> Supruga ubijenog srpskog političara na Kosovu: "Imam poruku za one koji su ovo uradili, a zna se tko su"

>> Tko je bio ubijeni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović

Đurić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako brojne informacije do kojih su došli srbijanski istražni organi pokazuju da je riječ "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji", te da te informacije stižu svaki čas.

"Iz minute u minutu dobivamo sve više informacija, sve sam više uvjeren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba s Kosova. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtijevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi", rekao je Đurić.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu o ubojstvu vođe Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Olivera Ivanovića, objavili su prištinski mediji nakon zahtjeva iz Beograda da se istražnim organima Srbije omogući sudjelovanje u istrazi.

"Teroristički akt"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To (istraga) pripada samo institucijama Kosova", rekao je Tahiri za portal gazetaexpress, a prenose beogradski mediji.

Tahiri je poručio kako su "dobrodošle sve informacije", od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je ranije u utorak da je ubojstvo Ivanovića "teroristički akt" i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju "u istrazi i otkrivanju istine" o atentatu na Ivanovića.

Ministar Tahiri izjavio je kako još nema informacija da je EULEX dobio službeni zahtjev od vlade ili drugih institucija Srbije za sudjelovanje u istrazi ubojstva, te da ni u prištinske institucije nije stigao takav zahtjev, prenijela je agencija Beta iz Prištine.
Glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da dva tužitelja istražuju ubojstvo Olivera Ivanovića - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.

Istodobno, Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu priopćilo je da je pokrenulo predistražni postupak povodom ubojstva Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo "prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara