Srbija: Nećemo podržati članstvo Kosova u UN-u

Srbija: Nećemo podržati članstvo Kosova u UN-u

Foto: FAH

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su rekle kako normalizacija odnosa Beograda i Prištine za Washington podrazumijeva i članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima, a srpski državni vrh uzvratio je kako Srbija nema namjeru podržati članstvo svoje bivše pokrajine u UN-u.

SAD traži normalizaciju

“Ne tražimo da Srbija prizna neovisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju točno značiti - na Europskoj uniji je da definire, ali po nama to uključuje i članstvo Kosova u UN”, rekao je američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby za izdanje beogradskog lista Večernje novosti od petka.

Kirby je podsjetio i da Zapadna Njemačka nikad nije priznala Istočnu Njemačku, premda je ona bila članica UN.

“SAD samo pomaže u tom procesu koji vodi EU, i u ovoj fazi ni na čemu ne inzistiramo. SAD je priznao Kosovo, ali to je pitanje za EU, gdje pet država to nije učinilo”, rekao je američki veleposlanik.

Prvi je na Kirbyjevu poruku priopćenjem reagirao srbijanski vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić poručivši da Srbija “neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene narode” jer bi to “značilo legalizaciju jednostrano proglašene neovisnosti Kosova".

"Statusno neutralan dijalog"

Dačić je istaknuo da je ”dijalog Beograda i Prištine statusno neutralan”, podsjetivši da “SAD i Srbija imaju različito viđenje pitanja jednostrano proglašene neovisnosti Kosova”, te da su se ta različita stajališta vidjela i nedavno kada je razmatran zahtjev Kosova za članstvo u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Komentirajući poruku američkog veleposlanika srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da “Srbija poštuje politiku SAD-a”, ali i da ima svoju politiku”, premda joj nikad nije lako da pročita poruku kako Kosovo treba biti dio UN-a.

“Za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirby rekao. Sve što u ovom trenutku mogu na reći i odgovoriti - to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD-a, oni su svjetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike”, rekao je Vučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara