Srbija: Nema kritične mase za potporu suđenjima za ratne zločine

U SRBIJI nema kritične mase koja bi podržala suđenja za ratne zločine, kasni izvođenje zločinaca pred sud, a političari podilaze onom dijelu javnosti koji se protivi suđenjima, rekla je predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko za dnevnik "Danas", povodom najavljene skore optužnice protiv šestorice osumnjičenih kao izravnih počinitelja zločina na Ovčari.

"Bit (problema) je da u društvu nije došlo do kritične mase koja je spremna prihvatiti suđenja za ratne zločine. Ipak, uz pritisak i podršku međunarodne zajednice, to se može provesti. Pretpostavljam da se i u skorašnjem procesu neće ići na vrh, na Beograd, da će biti minimizirana odgovornost Vojske koja je u Vukovaru najveća i nesumnjiva. Zločin će biti promatran kao incident i krivci će, najvjerojatnije, biti samo izvršitelji", rekla je Biserko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pokazala se u više slučajeva namjera da se sačuvaju pozicija i integritet vojske i može se očekivati da se sve prebaci na paravojsku. Javnost je slaba i nema svijesti govoriti o pojedinačnim zločinima, znači amnestiranje od kolektivne odgovornosti", kazala je Sonja Biserko.

Vesna Gojković, tajnica Odbora za obranu Veselina Šljivančanina, u izjavi za "Danas", tvrdi da su ministri "Dušan Mihajlović (policije) i Boris Tadić (vojske) najodgovorniji za to što je Veselin Šljivančanin u Den Haagu", jer su građanima Srbije "već u svibnju obećali da će se suđenje za zločine u Ovčari održati u Srbiji": "Šljivančanin je nevin, nije sudjelovao u zločinu i nije imao saznanja da je zločin počinjen", kaže ona.

Lazar Lalić, direktor produkcijske kuće "Arhitel", koja je već 1994. godine snimila film "Vukovar 1991" (te nedavno film o ratnom stradanju Dubrovnika), koji "govori o propagandnoj mašineriji Radio-televizije Srbije i govoru mržnje koji je utjecao da se dogodi to što se dogodilo", ne sumnja unaprijed u bilo čije dobre namjere, "ali sumnja u kapacitete ovog društva da iznese ovo suđenje koje je specifično". "Čak i Tribunal u Den Haagu, koji ima veliki budžet, ne uspijeva raditi svoj posao kako treba. Postoji dio građana koji misle da se ne treba suditi Srbima koji su počinili ratne zločine, umjesto da se individualizacijom krivnje skine odgovornost s cijelog naroda", drži Lalić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara