Srbija: Radikali padaju, demokratske stranke rastu

PREMA posljednjem istraživanju javnog mišljenja agencije "Medium Gallup", rejting Srpske radikalne stranke značajno pada, a raste naklonost birača strankama demokratskog korpusa.

Direktor agencije "Medium Gallup" Srbobran Branković izjavio je za subotnji beogradski dnevnik "Blic" da je od prošlog istraživanja obavljenog u lipnju Srpska radikalna stranka pala s 36 na 30,7 posto podrške, dok je Socijalistička partija Srbije pala sa 6,3 na 4,6 posto, što znači da ne bi prešla izborni prag od pet posto.

"Poboljšan je rejting Demokratske stranke Borisa Tadića s 22,8 na 23,7 posto, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice s 10,6 na 14,7, Nove Srbije Velimira Ilića s 4,1 na 5,5 posto, dok je G17 plus Mlađana Dinkića ostao na svojih pet posto." - kazao je Branković, dodajući da ispod izbornog praga ostaju Srpski pokret obnove, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Prema Brankoviću, nekoliko je razloga koji su mogli utjecati na pad rejtinga radikala i socijalista te rast povjerenja u stranke demokratskog bloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je svakako popuštanje europskog pritiska u vezi s izručenjem Ratka Mladića i obnavljanje izgleda za nastavak pregovora", ocijenio je Branković, navodeći kao drugi mogući razlog povratak radikala svom nekadašnjem imidžu i pobunu kojom je reagirala demokratska javnost, ali i činjenicu da je prošlog mjeseca porasla vrijednost dinara u odnosu na euro i negativnu inflaciju.

Po rezultatima istraživanja, piše "Blic", Srpska radikalna stranka bi u parlamentu imala 94 zastupnika (dva više nego što je osvojila na prošlim izborima) od ukupno 250, Demokratska stranka 72, Demokratska stranka Srbije 44, Nova Srbija 17 i G17 Plus 15, dok bi stranke nacionalnih manjina imale deset zastupnika te bi tek postizbornom koalicijom mogla biti formirana vlada.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara