Srbija se nada skoroj ratifikaciji SSP-a

Tekst: S.C.H.
Foto: Blic

POTPREDSJEDNIK Vlade Srbije zadužen za europske integracije Božidar Đelić izjavio je danas kako se nada da će skori izvještaj glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Tribunalom biti pozitivan.

Kako prenose mediji u Srbiji, Đelić tvrdi da bi u tom slučaju proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU-a mogao početi odmah nakon sastanka Vijeća ministara EU-a, koji će se 14. lipnja održati u Luksemburgu.

"Strateško opredjeljenje Srbije je ulazak u Europsku uniju i taj strateški korak ne smije ni na koji način biti uvjetovan bilo kakvim priznavanjem Kosova, jer mi na to nikada nećemo pristati", rekao je Đelić u Beogradu, dodajući i da je "ulazak u EU u najdubljem interesu građana Srbije".

Đelić je najavio i da će s izaslanikom EU-a za ekonomska i monetarna pitanja Ollijem Rehnom uskoro potpisati ugovor o financijskoj podršci od ukupno 200 milijuna eura državnom proračunu Srbije za ovu i sljedeću godinu. Komentirajući procjene da su okolnosti u Europi, s obzirom na ekonomsku krizu i recesiju, vrlo teške, kao i mišljenja da bi Srbija trebala pričekati s eurointegracijama, Đelić upozorava da je Srbija "ozbiljna zemlja i ne mijenja svoja strateška opredjeljenja, čak ni kada njezini partneri imaju probleme".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara