Srbija ulaže 4,2 milijuna eura u mjere populacijske politike

Srbija ulaže 4,2 milijuna eura u mjere populacijske politike
Ilustracija: 123rf

SRBIJA će do kraja godine izdvojiti više od 4,2 milijuna eura nepovratnih sredstava za sufinanciranje poticajnih mjera populacijske politike koje će koristiti 61 općina, priopćeno je u ponedjeljak u Beogradu.

Ta suma je četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu, a ugovore s predstavnicima općina o korištenju poticajnih sredstava potpisala je ministrica bez portfelja zadužena za demografiju i populacijsku politiku Slavica Đukić Dejanović.

Najviše novca za vrtiće, igrališta i predškolske ustanove

Najviše novca - oko 2,5 milijuna eura - namijenjeno je preuređenju i obnovi dječjih vrtića, predškolskih ustanova i igrališta, a samo oko 135.000 eura predviđeno je za gradnju kuća mladim bračnim parovima.

"Lokalne samouprave uvijek imaju mogućnost i vlastitim sredstvima dopuniti set mjera koje smo predložili na nacionalnoj razini", rekla je ministrica Đukić Dejanović.

Prošle godine je za sufinanciranje mjera populacijske politike u Srbiji bilo izdvojeno oko 1,1 milijun eura koje je koristilo 15 od ukupno 169 općina.

U Srbiji samo pet općina ima pozitivan prirodni prirast, a među 61 lokalnom samoupravom koje će ove godine biti sufinancirane, 14 je u Vojvodini, 21 u regiji Šumadije i zapadne Srbije te 26 u južnoj i istočnoj Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara