Srbiji za otvaranje pregovaračkih poglavlja još uvijek nedostaje suglasnost šest članica EU

Srbiji za otvaranje pregovaračkih poglavlja još uvijek nedostaje suglasnost šest članica EU

Foto: Hina

SRBIJI nedostaje potpuna suglasnost još šest zemalja članica Europske unije za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, ali sporne su Hrvatska zbog ranijeg protivljenja i uvjeta vlastima u Beogradu, te Velika Britinija koja se još nije izjasnila iz tehničkih razloga zbog Brexita, pišu u ponedjeljak beogradski elektronički mediji.

Poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, prema ranijim najavama, Srbija bi trebala otvoriti do kraja lipnja, ali uoči novog sastanka Radne skupine za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), Srbiji nedostaje suglasnost još šest zemalja članica, objavila je Radio-televizija Srbija RTS.

Pozivajući se na diplomatske izvore, agencija Tanjug javlja iz Bruxellesa da bi konsenzus svojim glasom trebala zaokružiti Nizozemska koja završava predsjedanje EU 30. lipnja.

Izvori iz nizozemskog predsjedanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja  - Bugarska, Rumunjska, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija, najavile dati suglasnost za nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23, ali su ostale dvije, od kojih jedna, kako prenosi Tanjug, ima ”supstancijalni” problem, a druga problem ”tehničke prirode”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radna skupina Vijeća EU za proširenje iz tehničkih razloga povezanih s održavanjem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila suglasnost iz Londona o daljim koracima glede pristupnih pregovora Srbije, a očekuje se i "ovjera" službenog stajališta Zagreba.

"Iako se u diplomatskim krugovima u Bruxellesu očekivalo da bi Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo", navodi Tanjug iz Bruxellesa uoči današnjeg zasjedanja skupine COELA-e.

U krugovima bliskim Europskom vijeću kažu da "trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je riječ o tehničkim odlukama u procesima vezanima za proširenje EU", prenose beogradski mediji.

Premda i dalje postoje tehnički uvjeti da se, prije isteka nizozemskog predsjedanja, 30. lipnja, održi međuvladina konferencija i Srbija otvori poglavlja 5, 23, 24 - ne bude li se to dogodilo, Slovačka, koja od 1. srpnja od Nizozemske preuzima poziciju predsjedateljice, najavila je ranije da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom "biti jedan od njezinih prioriteta u politici proširenja EU", navodi RTS.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara