Srbijanski ministar Mihajlović neće izručiti optužene generale

MINISTAR unutarnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović izjavio je da će "poštivati svaku odluku Vlade Srbije, ali da neće biti taj ministar koji će generale Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića izručiti Haaškom sudu".

"Više puta sam izjavio, još povodom popisa 364 časnika vojske i policije koje je netko namjeravao poslati u Den Haag, da je za mene neprihvatljivo optuživanje samo na temelju zapovjedne odgovornosti, odnosno zbog toga što je netko bio časnik vojske i policije na području Kosova", kazao je Mihajlović Radiju B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao da su dosad Den Haagu izručeni "odgovorni za pogrešnu politiku, kao i oni za koje se osnovano sumnja da su osobno počinili zločine". "Zato ove optužnice nisu problem generala Lukića i Lazarevića, već problem države i vlade kojima su oni služili.", kazao je ministar Mihajlović.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je sinoć da očekuje da će postupci protiv četvorice policijskih i vojnih generala biti prepušteni domaćem pravosuđu, dok je srbijanski premijer Zoran Živković izjavio da izručenje optužene četvorke Den Haagu "nije prioritet njegove Vlade", te da će Nacionalni savjet za suradnju s Haaškim tribunalom o tome obavijestiti glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

Haaški sud jučer je skinuo oznaku tajnosti i potvrdio četiri nove optužnice protiv vojnih i policijskih generala Vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije. Optuženi su Nebojša Pavković, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine, zapovjednik Treće armije Vojske SR Jugoslavije, Vladimir Lazarević, zapovjednik Prištinskog korpusa VJ, Vlastimir Đorđević, načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, te Sreten Lukić, zapovjednik Združenog štaba MUP-a Srbije na Kosovu, danas načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara