središnja proslava 120. obljetnice prerade nafte u rijeci

U povodu 120. godine prerade nafte i osnutka Rafinerije u Rijeci večeras je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana središnja svečanost.

Rafinerija nafte na predjelu Mlaka u Rijeci počela je s radom 13. rujna 1883., u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, a svečano je otvorena dan kasnije. Prva otprema kojom je na tržište isporučeno pet vagona tadašnjeg glavnog naftnog proizvoda ? petroleja bila je 21. rujna iste godine.

U to vrijeme bio je to najmoderniji i najveći pogon za preradu nafte u Europi u vlasništvu tvrtke iz Budimpešte, a prvi i dugogodišnji direktor Rafinerije bio je Milutin Barač.

Danas na Mlaki djeluje pogon Ina Maziva Rijeka, a na predjelu Urinj smješten je pogon Inine Rafinerije nafte Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prigodnim govorima na svečanosti su se uzvanicima, među kojima su bili i Baračevi potomci, obratili član Uprave Ine Željko Vrbanović, izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića Igor Dekanić te predstavnici dvaju riječkih Ininih pogona.

Vrbanović je istaknuo da su nedavno počeli radovi na modernizaciji pogona Rafinerije nafte Rijeka u Urinju te da će do 2006. taj pogon biti posve moderniziran, s visokom razinom zaštite okoliša te ispunjavati uvjete proizvodnje koji će se u Europi primjenjivati od 2009.

U sklopu svečanosti prikazana je kazališna prigodnica "San o rafineriji" u kojoj su uprizoreni neki trenutci iz života Barača i njegovih suvremenika, a priredili su ju Darko Gašparović, Ozren Prohić, Nada Matošević, Dalibor Laginja i Boris Blidar. Izvođači su bili Orkestar i Zbor HNK Ivana pl. Zajca, operne prvakinje Mirela Toić i Olga Šober te solisti Sergej Kiselev, Bojan Šober i Mirko Čagljević. U ulozi voditeljice Prigodnice nastupila je dramska prvakinja Olivera Baljak, a Barača je interpretirao glumac Damir Orlić. Nastupili su još Denis Brižić, Andrea Blagojević Mangano i Slavko Šestak, a posebna je gošća bila Severina.

(Hina) hšup mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara