Srpska javnost ogorčena presudom Šljivančaninu: "Haški sud je pristran!"

Srpska javnost ogorčena presudom Šljivančaninu: "Haški sud je pristran!"

VESELINU ŠLJIVANČANINU zatvorska je kazna zbog pokolja na Ovčari povećana s pet na 17 godina zatvora, dok je Mili Mrkšiću potvrđena presuda od 20 godina zatvora.

Podsjećamo, nakon izvorne presude Haškog suda protiv 55-godišnjeg Šljivančanina Ivo Sanader održao je prosvjedni govor pred UN-om, a presudu je osudio i Hrvatski sabor, dok se u javnosti stvorila predodžba kako je Šljivančanin praktički oslobođen usprkos gnjusnom zločinu za koji je optužen. No, žalbeno vijeće Haškog suda ipak je ispravilo nepravdu, na koju je prosvjednom notom UN-u reagirao i SAD, te osudilo Šljivančanina na 17 godina zatvora. "Kazna od samo pet godina zatvora za zločin poput onog za koji je Šljivančanin optužen je nerazumna", objasnilo je žalbeno vijeće. Šljivančanin, koji je 2007. godine nakon izricanja presude pušten na slobodu (s obzirom da je u pritvoru odslužio 90 posto prvostupanjske kazne od pet godina zatvora), jučer je vraćen u Haški pritvor u kojem će ostati sve dok sud ne donese odluku u kojoj će državi odslužiti kaznu.

Žalbeno vijeće Haškog suda odlučilo je da je Šljivančanin kriv ne samo za pomaganje u mučenju hrvatskih državljana na Ovčari, već i za pomaganje u ubojstvu. Šljivančanin je u pritvoru već odslužio četiri godine svoje kazne, a odslužit će još najmanje osam godina, s obzirom da može dobiti pomilovanje nakon što odsluži dvije trećine kazne. Podsjećamo, za vrijeme ubojstava na Ovčari Mrkšić je zapovijedao Prvom gardijskom brigadom JNA, odnosno Operativnom grupom Jug na vukovarskom ratištu, a Šljivančanin je imao čin majora i bio brigadni oficir za sigurnost.

S obzirom da je žalba Haškog tužiteljstva usvojena, Šljivančanin je potvrđen krivim za pomaganje i podržavanje ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari 20. i 21. studenog 1991. godine, za što je u prvostupanjskoj presudi bio oslobođen. Mrkšiću je istovremeno potvrđena kazna za pomaganje i podržavanje ubojstva, mučenja i okrutnog postupanja prema zatvorenicima. Obojica su osuđena za kršenje zakona i običaja ratovanja, a oslobođeni su od optužbi za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, genocid i ubojstva kao zločina protiv čovječnosti. Tijekom rasprave o žalbama koja je održana krajem siječnja ove godine branitelji su tražili da Mrkšić i Šljivančanin budu oslobođeni, dok je Tužiteljstvo tražilo oštrije kazne pa su tako zatražili da se Šljivančanina kazni s 30 godina zatvora.

Podsjećamo, Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić zajedno s Miroslavom Radićem čine zloglasnu "vukovarsku trojku". Radić je prvostupanjskom presudom Haškog suda oslobođen od svih optužbi, te je pušten na slobodu, ali tu presudu nije uložena žalba. Radić danas vodi spor protiv Srbije i traži nadoknadu za vrijeme koje je proveo u haškom pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska javnost ogorčena presudom

Nakon presude žalbenog vijeća Haškog suda oglasilo se Srpsko nacionalno vijeće za suradnju s Haagom koje poručuje da srpska javnost s razumijevanjem dočekati drastično pooštravanje Šljivančaninove kazne. "Povećavanje kazne Šljivančaninu samo je još jedan faktor zbog kojeg će srpska javnost izgubiti povjerenje u rad Haškog suda", priopćilo je vijeće, te dodalo kako smatra da ovom odlukom sud otežava proces suočavanja s prošlošću u državama u regiji.

Na presudu je reagirao i Šljivančaninov branitelj Novak Lukić koji kaže da je šokiran odlukom suda jer je "presuda donesena bez poštivanja osnovnih pravnih načela" i to samo kako bi se uspostavili novi međunarodni standardi. Krivicu svog klijenta poriče i Mršićev odvjetnik Miroslav Vasić koji kaže da je presuda donesena bez ikakvih dokaza.

Na pooštravanje presude drastično je reagirala i Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića koja kaže da se radi o "drakonskoj kazni koja potvrđuje pristrano stajalište Haškog suda prema sukobima u bivšoj Jugoslaviji".

J.C./P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara