Srpska policija kaznila Hrvate jer su preorali hrvatsku zemlju

Srpska policija kaznila Hrvate jer su preorali hrvatsku zemlju

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

KAKO piše Glas Slavonije, pitanje katastarski hrvatskog teritorija na lijevoj dunavskoj obali povlači nove probleme iz dana u dan.

Javljaju kako je do prošlog tjedna došlo do novog incidenta kada je dio tamošnjih poljoprivrednika odlučio preorati relativno mali dio zemlje u parlogu, kako bi se riješili korova koji je počeo gušiti njihove obradive površine.

Srpska policija napisala imprijave

"Nismo ništa loše mislili. Htjeli smo samo povući plitku brazdu, ali nas je u tome spriječila policija. Podnesene su i prijave, a na sudu je da odluči hoće li uslijediti kazna ili će prijava biti odbačena", priča jedan od poljoprivrednika iz bačkog Bezdana.

Naglasio je i kako im je rečeno da je policija reagirala jer su ušli na državni posjed. Dodao je i kako se zna da je sporna zemlja samo manji dio površina u Vojvodini koje katastarski pripadaju Hrvatskoj i dodaje kako je on odrastao tamo te kako je upoznat sa situacijom.

"U zajedničkoj je državi zemlju koja pripada hrvatskim katastarskim općinama, koja nije bila u privatnom vlasništvu, obrađivao tadašnji kombinat. Naslijedio ga je PP Bezdan, koji je prije nekoliko godina prešao u vlasništvo Petra Matijevića. On je, navodno, spriječio javnu dražbu tog zakorovljenog komada zemljišta koju je općina Sombor htjela raspisati, a cilj mu je bio sačuvati ga za sebe. Gotovo svi bezdanski poljoprivrednici sigurni su da bespravno obrađuje većinu onoga što obrađuje, premda pokazuje dokumente kojima dokazuje navodno vlasništvo", rekao je za Glas i dodao kako Matijevićevoj mehanizaciji nije spriječen ulazak u isto to “državno” zemljište.

Načelnik općine Draž, Stipan Šašlin, rekao je kako od mirne reintegracije do današnjih dana u općinski (kao ni državni, odnosno županijski proračun) nije sjela ni lipa od najma ili zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u granicama katastarske općine Draž.

Zastupnik manjine posjetio Kenđiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovic nedavno je boravio u Kenđiji i rekao kako su ljudi koji borave tamo ni na nebu ni na zemlji.

"Ti su ljudi, slikovito rečeno, ni na nebu ni na zemlji. Oni su hrvatski državljani, a kako bi se tako i osjećali, mora im se pod hitno pomoći, bar kratkoročno. Osobno ću činiti sve što je u mojoj moći, ali se veći dio posla odnosi na ministarstva vanjskih poslova i diplomaciju dviju država, koja mora utvrditi graničnu liniju", rekao je.

Tada je ispričao kako oni, primjerice, ostvaruju pravo na poticaj od Hrvatske, ali kako bi ga dobili, moraju priložiti račun od kupnje sjemena. Problem je u tome što sjeme ne smiju prenijeti preko državne granice.

"Nakon žetve i berbe, usjeve prodaju u Srbiji (jer preko granice ne smiju prenositi ni kukuruz, pšenicu, povrće i voće) i to preko posrednika, pri čemu im se naplaćuje porez. Isto tako, imaju pravo na takozvani plavi dizel, ali ga u praksi ne mogu koristiti. Oni su, dakle, četverostruko više oštećeni nego poljoprivrednici u Hrvatskoj", rekao je Janković za Glas Slavonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara