Srpska premijerka se posvađala s engleskim novinarom oko ulaska Srbije u EU

Srpska premijerka se posvađala s engleskim novinarom oko ulaska Srbije u EU
Foto: EPA

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić dala je intervju za radio Deutsche Welle u kojem je odgovarala na pitanja o ulasku svoje zemlje u Europsku uniju. 

Na trenutke je intervju s engleskim voditeljem Timom Sebastianom prerastao u svađu. 

Intervju prerastao u svađu

Sve se razbuktalo kada je novinar srpskoj premijerki spomenuo problem Kosova kada je riječ o ulasku Srbije u EU te je upitao je li svjesna da su Europskoj uniji dojadile zemlje zapadnog Balkana. 

"Mislim da nije diplomatski da vi pričate u ime Europske unije, to naprosto nije uredu", odgovorila je Brnabić.

Novinar je inzistirao, a Brnabić odgovorila:

"Je li mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom", upitala je premijerka Srbije.

Burna rasprava oko Kosova

Brnabić i voditelj su se nastavili prepirati oko Kosova. Voditelj je srpskoj premijerki predbacio da će kompromis s Albancima o kojem je govorila Brnabić trajati 20 godina. 

"Gospodine, neka će trajati 20 godina, rješenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, uredu, ako EU hoće da čeka 20 godina, super, ako neće, i to je uredu, mi reforme provodimo zbog naših građana", rekla je premijerka Srbije. 

Posebno je zaiskrilo oko pitanja o genocidu u Srebrenici. Voditelj je, naime, inzistirao da Brnabić prizna da se u Srebrenici dogodio genocid. Rekao je srpskoj premijerki i da su međunarodne institucije rekle da se genocid dogodio. 

Posebno zaiskrilo oko Srebrenice

"Gospodine, uredu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabić. 

Voditelj joj je žestoko uzvratio.

"To je za vas crvena linija koju nećete prijeći, zar ne? Vi hoćete prekrajati povijest", rekao je voditelj. 

Na to mu je premijerka Srbije rekla da nitko ne prekraja povijest.

Brnabić: Za nas su činjenice da u Srebrenici nije bio genocid

"Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam vam odgovor i ponovit ću - u Srebrenici se nije desio genocid. Također, vi promatrate Srbiju kao da je ona neki izolirani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince...", istaknula je Brnabić.

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažava uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene i poručila da je ponosna na to "što se Srbija suočava sa svojom prošlošću". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara