Srpski demokrati zbog "bliskih stavova" nude koaliciju socijalistima

PROEUROPSKi blok oko Demokratske stranke je nakon izbora u Srbiji "zbog bliskosti stavova" odlučio sastaviti vladu sa Socijalističkom partijom Srbije.

Blic piše, pozivajući se na visokog neimenovanog dužnosnika Demokratske stranke, kako će izborni blok Za evropsku Srbiju, kojoj su na čelu demokrati, nastojati sastaviti vladu u kojoj će osim njihovih stranaka sudjelovati i manjinske stranke Mađarske koalicije, te Socijalistička partija Srbije.

ZES trenutno ima 102 mandata, a mađarske stranke, koje su već ranije najavile da će podržati proeuropski blok, imaju 4. Blok oko Socijalističke partije Srbije ima 20 mandata, te bi njihovo spajanje proizvelo 126 mandata - dakle nužnu većinu u Narodnoj skupštini gdje sjedi 250 zastupnika.

Demokrati su već ranije donijeli odluku da ne idu u koaliciju s Liberalno-demokratskom partjom Čedomira Jovanovića, a kao razlog su naveli "ključno neslaganje" oko pitanje Kosova. LDP inzistira da se južna srpska pokrajina prizna kao nezavisna država, dok je to za Tadićeve pristaše neprihvatljivo.

S druge strane, LDP s 13 osvojenih mandata demokratima jednostavno nije dovoljan da sastave većinu. Isto je tako teško zamisliti da bi socijalisti pristali sudjelovati u vladi u kojoj sudjeluje LDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz Demokratske stranke, pak, tvrde da bi koalicija sa socijalistima - iako tek s jednim mandatom većine - bila najstabilnija od svih kombinacija o kojima se govori. Demokrati danas tvrde da između njih i sljedbenika Slobodana Miloševića postoji konsenzus u ključnim stavovima, tj. obje strane se slažu da Srbija mora postati član EU, a da istovremeno mora očuvati Kosovo. Demokratski izvori također tvrde kako je današnja SPS oslobođena "balasta" vezanog uz pokojnog srpskog čelnika.

Iz nove koalicijske stranke bi bile isključena dva bloka etničkih manjina s 3 zastupnika - Bošnjačka lista koja okuplja pristaše Sulejmana Ugljanina, te Koalicija Albanaca Preševske doline s 1 zastupnikom. Albanskog zastupnika je teško zamisliti u istom taboru sa sljedbenicima Miloševića, dok se Ugljaninovi sljedbenici zasad teško mogu zamisliti u istom taboru s blokom koji, između ostalog, čini i Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića. U Sandžaku, naime, već duže vrijeme traju oružani obračuni između Ljajićevih i Ugljaninovih pristaša, koji su u nekim slučajevima imali i ljudske žrtve.

Dragoljub Mićunović, čelnik DS, je bečkom "Standardu" izjavio kako će im se socijalisti pridružiti jer njihove mlade pristaše "više ne moraju biti u strahu" od bivših čelnika - Miloševića koji je umro, i njegove supruge koja je u bijegu.

Goran Svilanović, dužnosnik Pakta za stabilnost Jugoistočne Europe, rekao je da je koalicija demokrata i socijalista "najprirodnija" s obzirom da je riječ o dvije pobjedničke stranke, odnosno "da bi pobjednici trebali biti zajedno s pobjednicima".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara