Kovač otkrio kriterije za deblokadu pregovora, Srbi optužuju: "Hrvatska je od nas tražila pare"

Kovač otkrio kriterije za deblokadu pregovora, Srbi optužuju: "Hrvatska je od nas tražila pare"

Foto: FAH, 123rf

SRPSKI mediji objavili su danas da je Hrvatska u zamjenu za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima Srbije i Europske unije od Srbije tražila - novac.

Kako tvrdi srpski Blic, Hrvati su tražili da se u pregovore Europske unije sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete. Europski dužnosnici to su odbili, tvrdi Blic.

"Hrvati su prvo inzistirali na punoj saradnji s Hagom, većem pravu hrvatske manjine, pa su od toga lagano odustajali. Na kraju su tražili reparaciju, ali to njihovo odustajanje neće biti besplatno. Sigurno će tražiti nešto zauzvrat", prenosi Blic pozivajući se na svoj izvor.

"Ostajemo čvrsto na europskom tlu i ne igram igre s time. Srbija ima dobre odnose s NATO-om i imat ćemo dobre odnose s NATO-om. Ne želimo s njima ulaziti u sukobe, sve ostalo je na srpskom narodu", komentirao je danas Vučić govoreći o budućnosti Srbije u Europskoj uniji.

Kovač otkrio sve kriterije

Miro Kovač održao je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održao konferenciju za medije na temu Pristupni pregovori EU-Srbija i vanjskopolitičke aktualnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče proširenja na pragu smo jednog pomaka, malog uspjeha – uspjeli smo nakon intenzivnih pregovora doći do usuglašenog teksta zajedničke pozicije EU što se tiče Srbije i poglavlja posvećenog pravosuđu i temeljim pravima", rekao je Kovač.

"Sretan sam jer nam je uspjelo sve što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, i EU ugraditi u zajedničku poziciju – da taj tekst koji je danas usuglašen, da među mjerilima, kriterijima zajedničke pozicije bude puna suradnja Srbije s Hašakim sudom, priznavanje svih odluka i presuda Haškog suda, potreba izbjegavanja sukoba jursidikcija, nadležnosti pravosuđa, što se tiče procesuiranja ratnih zločina. Traži se od Srbije da primjenjuje svoj pravni okvir kada je riječ o manjinskim pravima, što uključuje i međudržavni sporazum o zaštiti manjina, očekuje se konstruktivna suradanja rješavanja pitanja nestalih osoba, što uključuje brzu razmjenu podataka. Srbija mora osigurati pravo na odštetu žrtvama rata", rekao je Kovač.

"U Hrvatskoj smo bili trezveni, racionalni, nismo se rasipali verbalnim eskapadama", poručio je.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara