Srpski poštari štrajkaju, uprava ih masovno suspendira

Srpski poštari štrajkaju, uprava ih masovno suspendira
Screenshot: N1

ZBOG štrajka zaposlenika u "Poštama Srbije", koji traže izjednačavanje plaća s republičkim prosjekom, uprava tog javnog poduzeća počela je dijeliti radne naloge i suspenzije, a prema neslužbenim podacima, dosad je uručeno više od 5000 radnih naloga te nekoliko stotina rješenja o privremenom udaljavanju s posla.

Zaposlenicima u Novom Sadu u četvrtak je podijeljeno više od 300 rješenja o suspendiranju na tri mjeseca i smanjenju plaće, ali predstavnici radnika koji su u štrajku poručuju da zbog suspenzija neće odustati od zahtjeva za povećanjem plaća.

Štrajk započeo prije deset dana

Dio zaposlenika u nacionalnom poštanskom poduzeću štrajk je započeo prije 10 dana, a u međuvremenu su im se pridružile stotine kolega diljem Srbije, dok JP "Pošte Srbije" službeno tvrde da štrajkaju radnici u samo 90 radnih jedinica od ukupno njih 1536.

Podaci uprave i djelatnika se, međutim, razlikuju pa predstavnik radnika "Pošte" koji štrajkaju Tomislav Mandić za N1 tvrdi kako je, prema neslužbenim informacijama, u poštama diljem Srbije ukupno podijeljeno oko 5000 radnih naloga, naglašavajući da su protuzakoniti i protuustavni jer uskraćuju temeljno ljudsko pravo na štrajk.

Mandić osporava pravovaljanost postupka koji primjenjuje uprava navodeći da suspenzije slijede nakon što zaposlenici odbiju radne naloge.

"Obrazloženje je da smo odbili radne naloge, a to kao pojam ne postoji ni u Zakonu o radu ni u Ustavu Srbije, jer ne sadrži pouku o pravnom lijeku, koja je jedino valjana i koju zakon priznaje", rekao je Mandić novinarima.

Suspendirani će dobivati samo 30-ak posto plaće

Prema Zakonu, suspendirani radnici dobivat će samo 30, odnosno 25 posto od plaće, što je nešto manje od 100 eura, odnosno oko 60 eura.

Zaposlenici poštanskog poduzeća pozivaju vladu i predsjednika države da obrate pažnju na poštare, čija su primanja među najnižima u zemlji, iako rade u poduzeću od javnog značaja.

Vijesti o štrajku poštara rijetke su i vrlo šture u vodećim elektroničkim medijima, a informacije se uglavnom šire posredstvom društvenih mreža pa štrajkačima u međuvremenu stižu brojne poruke podrške i solidarnosti iz nevladinog sektora, građanskih udruga i pojedinih oporbenih stranaka.

U službenom priopćenju uprava pošte navodi kako su "zbog tehnoloških problema" i "protuzakonite obustave rada dijela zaposlenih" poduzete mjere što brže isporuke pošiljki koje kasne te da se daje prednost prioritetnim pošiljkama, poput medicinske opreme i materijala i hitne zdravstvene dokumentacije. U međuvremenu je usporena i isplata umirovljenicima kojima poštari donose mirovine na kućne adrese. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara