"Srpsko vraćanje u prošlost me plaši, Miloševićevi kadrovi se vraćaju na položaje"

"Srpsko vraćanje u prošlost me plaši, Miloševićevi kadrovi se vraćaju na položaje"

Screenshot: YouTube

U NEDAVNOM članku za The Balkan Insight, Dejan Anastasijević izvještava o ponovnom imenovanju Miloševićevih suradnika na stare položaje. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"S obzirom na to da se stari suradnici bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića jedan po jedan pojavljuju nazad na političkoj pozornici, vrijeme je za zabrinutost.

Možda me muči PTSP, ili jednostavno starim, ali odnedavno se počinjem prisjećati niza neugodnih događaja iz malo davnije prošlosti.

U vrijeme Slobodana Miloševića vladali su ratovi, sankcije i represija. Miloševićeva je vladavina završila 5. listopada prije 17 godina, ali svako malo me proganjaju sjećanja iz tog doba".

Nekada i danas

"Posljednju je epizodu prisjećanja izazvalo imenovanje Milovana Bojića kao novoga rukovoditelja Klinike za kardiologiju Dedinje, prestižne državne ustanove na rubu Beograda. Taj je položaj zauzimao i za vrijeme Miloševića. No, tada je bio i bliski suradnik Miloševićeve supruge Mire Marković i kao visoki dužnosnik njezine stranke Jugoslavenska ljevica (JUL), Bojić je bio dopremijer u Miloševićevoj vladi.

U posljednjim mjesecima starog režima, bio je na čelu slamanja opozicije i slobodnih medija.

Predvodio je čistku beogradskog sveučilišta i pokretao kaznene procese protiv novinara. Nakon što je Milošević svrgnut s vlasti, s njim je otišao i Bojić. Iz klinike je nestala velika svota novaca i optužen je za pronevjeru. Njegovo dugo suđenje završilo je prije dvije godine oslobađajućom presudom - sudac je odlučio da nema dovoljno dokaza protiv njega, unatoč tome što se otkrilo da ima tajni bankovni račun u Švicarskoj.

U međuvremenu je došao do vrha desničarske Srpske radikalne stranke, koju je predvodio Vojislav Šešelj, kojemu se sudilo (i koji je oslobođen u prvom stupnju procesa) za ratne zločine na međunarodnom sudu u Haagu (ICTY). Sad se vratio na jedan od bivših poslova. Tko zna hoće li se vratiti i na drugi, i pridružiti se vladi.

Tu je i Milorad Vučelić, bivši dopredsjednik Miloševićeve Socijalističke stranke Srbije. Osim toga, Vučelić je dugo godina bio na čelu srpske državne televizije, koja je proizvodila otrovnu propagandu tijekom 1990-ih.

Kada je Milošević umro u Haagu tijekom suđenja za ratne zločine, Vučelić je predvodio grupu koja je pokušala preuzeti stranku. Nisu uspjeli i Vučelić je degradiran na vođenje maloga tjednika Pečat, koji većinom promiče proruski sadržaj i teorije zavjere. No, prošli je mjesec Vučelić odjednom imenovan glavnim urednikom velikih državnih novina Večernje novosti.

Te novine sada promiču tvrdnju da je NATO namjerno otrovao stotine tisuća Srba osiromašenim uranom tijekom bombardiranja 1999. godine (zapravo se koristila vrlo mala količina te tvari u oružju, a nema dokaza da bitno utječe na opće zdravlje)".

Novi stavovi, isti ljudi

"Uz njih dvojicu, Aleksandar Vulin, koji je prije bio blizak s Miloševićevom suprugom, sada je na čelu ministarstva obrane. Goran Trivan, koji je predvodio prvi val medijskih čistki za vrijeme rane Miloševićeve vladavine, sada je ministar zaštite okoliša.

Ima ih još, a to ne bi trebalo iznenađivati. I Aleksandar Vučić, sadašnji srpski predsjednik, i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, bili su Miloševićevi saveznici. Vučić i Dačić odrekli su se Miloševićevih nacionalističkih stavova prije nego što su stupili na dužnost, ali Bojić, Vučelić i Vulin ostali su mu krajnje odani.

Pa zašto se onda Vučić, koji je obećao reformu Srbije i srpsko članstvo u Europskoj uniji, okružuje tim ljudima? Ne znam. To bi mogao biti dio nekoga složenoga unutarnjeg političkog manevra. No, to bi mogao biti i uvod u povratak loših starih dana. Kao što je književnik William Faulkner jednom rekao: "Prošlost nikad ne umire. Ona nije ni prošla", zaključuje Anastasijević za The Balkan Insight.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara