Ssindikati zaposlenih u MORH-u i OSRH-u traže povećanje plaća

SINDIKATI zaposlenih u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH) upozorili su danas da će povući svoje predstavnika iz procesa preustroja MORHa i prekinuti socijalni dijalog ako resorno ministarstvo ne povuče odluku kojom je poništena odluka o povećanju plaća za službenike i namještenike u MORHu i OSRHu.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da ne prihvaćaju odluku ministra obrane Berislava Rončevića kojom su protupravno poništene odluke o 15-postotnom povećanju plaća.

Sindikati za takav potez ne smatraju odgovornim Rončevića već tajništvo ministarstva koje je ga je krivo informiralo pa je odluka o poništenju protuzakonita.

Čelnici sindikata najavili su da će, ne poništi li ministarstvo spornu odluku, povući svoje predstavnike iz odabirnih vijeća, čime bi se prekinuo proces preustroja MORH-a, a također prijete prekidom socijalnog dijaloga.

Budući da je odluka o povećanju plaća stupila na snagu 1. siječnja, a odluka o poništenju 2. veljače, sindikati traže isplatu razlike za sve zaposlene u MORH-u i OSRH-u za jednomjesečno razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ustvrdio je da je MORH trebao temeljem Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama donijeti odluku o povećanju plaća još prije 15 mjeseci.

Stoga sindikalci razmišljaju i o pokretanju tužbi kako bi namirili potraživanja od rujna 2002., kada je odluka trebala stupiti na snagu.

Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić ustvrdio je da se 15-postotnim povećanjem plaća ne bi probio proračun.

Dodao je kako bi se tim povećanjem plaća vojni službenici približili državnim službenicima čija prosječna plaća iznosi oko 4.000 kuna.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara