SSSH: Čelnik Europske konfederacije sindikata piše HRT-u

GLAVNI tajnik Europske konfederacije sindikata (EKS) John Monks uputio je pismo HRTu zbog onemogućavanja sindikalnoj povjerenici da prisustvuje sindikalnom sastanku na HTV-u te zbog slučaja suspendiranog novinara Tihomira Ladišića, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Glavni tajnik najveće europske sindikalne asocijacije, koja broji više od 60 milijuna članova, u pismu ravnatelju HRT-a Mirku Galiću izražava zabrinutost jer županijskoj povjerenici SSSH nije omogućeno sudjelovanje na sastanku sindikalne podružnice kamermana i snimatelja HTV-a.

Na ulazu u zgradu HTV-a sindikalistici je rečeno da joj je "zabranjen pristup na teritorij HRT-a", što predstavlja grubo kršenje konvencija MOR-a o sindikalnim slobodama i pravima izabranih radničkih predstavnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EKS također zabrinjavaju postupci HTV-a kao poslodavca prema Tihomiru Ladišiću, suspendiranom voditelju emisije "Otvoreno", kojem je bez prethodnog postupka utvrđivanja bilo kakve odgovornosti za profesionalno obavljanje ugovorenih poslova oduzeto pravo na rad, te uskraćeni pravni lijek i mogućnost obrane.

Za EKS je posebno zabrinjavajuće što se takvo ponašanje odvija u javnoj ustanovi kojoj je osnivač Republika Hrvatska, kaže se u priopćenju.

Takvi postupci moraju se promptno spriječiti u interesu poštivanja temeljnih sindikalnih sloboda i prava radnika, kao i pojedinačnih prava novinara i radnika Tihomira Ladišića, ali i svih ostalih novinara koji imaju slične probleme, kaže se u pismu čelnika EKS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara