SSSH i HUS nezadovoljni početkom socijalnog partnerstva s novom vladom

SOCIJALNO partnerstvo s novom Vladom počelo je stihijski, pa postoji opasnost da se partikularni pregovori Vlade i pojedinih sindikata rasplinu u neobavezne razgovore "svih sa svima", ocijenila je danas v.d. predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović.

SSSH će zajedno s ostalim sindikalnim središnjicama upozoriti na to premijera Ivu Sanadera na sastanku koji je sazvao za petak, 16. siječnja, najavila je Dejanović na konferenciji za novinare.

Razgovori s pojedinim sindikatima o njihovim parcijalnim interesima, poput pregovora s Hrvatskim liječničkim sindikatom, zapravo marginaliziraju socijalno partnerstvo i ustanove koje su za to zadužene, poput Vladina Ureda za socijalno partnerstvo i Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), ističe Dejanović.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak kaže kako će od nove Vlade tražiti zadržavanje dosegnute razine institucionalne suradnje s prethodnom Vladom.

Insistirat ćemo da u GSV-u i dalje budu zastupljeni najviši Vladini dužnosnici, ta da Vlada zadrži Ured za socijalno partnerstvo koji se pokazao vrlo korisnim u rješavanju radnih sporova, rekao je Mučnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalne središnjice tražile su sastanak sa Sanaderom prije nego što nova Vlada počne s radom kako bi se utvrdio protokol socijalnog dijaloga i odredile prioritetne teme i pitanja oko kojih treba postići konsenzus, dakle da bi se izbjegla sadašnja situacija.

Vlada je, upozorava Mučnjak, bez konzultacija sa socijalnim partnerima već poslala u saborsku proceduru izmjene Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju, što nije dobar početak socijalnog dijaloga.

Vlada je o izmjenama naknada za porodni dopust i produženju porodnog dopusta za majke s troje i više djece prethodno trebala konzultirati sindikate, smatra Dejanović.

"To je primitivni način provedbe pronatalitetne politike, jer prvo treba stimulirati rađanje prvog i drugog djeteta, pa tek onda trećeg i više djece", kazala je v.d. predsjednica SSSH.

Razloga za razgovore s poslodavcima i sindikatima bilo je i oko smanjenja PDV-a. "HUS smatra da smanjenje PDV s 22 na 20 posto neće pridonijeti povećanju zaposlenosti, a veće bi koristi bilo od smanjenja poreza i doprinosa na plaće", rekao je Mučnjak.

Šest sindikalnih središnjica nastojat će zajednički nastupiti prema Vladi, pa će njihovi čelnici prije sastanka sa Sanaderom dogovoriti jedinstvena stajališta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara