Standard & Poor´s pod istragom: Jesu li kreditorske agencije svojim nemarom izazvale krizu?

Foto: AFP

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa istražuje je li Standard & Poor's, najveća svjetska agencija za određivanje kreditnog rejtinga, davala neprimjereni rejting desecima loših hipotekarnih kredita i tako de facto izazvala kreditni slom 2008. godine, javlja New York Times!

Amerikanci vjeruju da su analitičari S&P-a željeli kredite, koji su se nakon tržišnog sloma pokazali lošima, željeli označiti nižim rejtingom. No, navodno im to nisu dopuštali menadžeri te agencije. Nije poznato jesu li istragom obuhvaćene i druge dvije velike kreditorske agencije, Moody's i Fitch.

Rekordni profiti važniji od objektivne procjene

U pretkriznim godinama gospodarskog prosperiteta, sve tri agencije imale su rekordne profite. Tih godina su brojni loši krediti dobivali najviše rejtinge, zbog čega su se hipoteke činile vrjednijima i manje riskantnima. S&P i ostale agencije nisu predvidjele da će balon puknuti, te da će urušavanje tržišta nekretnina dovesti do sloma čitavog američkog financijskog sustava, što je svijet gurnulo u najveću krizu još od Velike depresije.

S&P i ostale agencije zbog toga su već godinama predmet kritika u kojima se dovodila u pitanje njihova nepristranost i objektivnost. No, iako su često prozivani zbog neodgovornog poslovanja, za takvo ponašanje još nitko nije odgovarao pred zakonom. Ed Sweeney, glasnogovornik S&P-a, potvrdio je da je agencija tijekom zadnjih par godina dobila više zahtjeva od raznih vladinih agencija, te dodao da surađuju u svim istražnim radnjama.

Istraga započela prije nego je srušen rejting SAD-a

Nitko u američkom ministarstvu pravosuđa nije želio službeno komentirati slučaj. Još je nejasno hoće li protiv čelnika S&P-a biti podnesene kaznene prijave. Ministarstvo pravosuđa ima ovlasti da to učini, ali izvori Timesa vjeruju da će po završetku istrage najvjerojatnije biti pokrenuta građanska parnica protiv agencije. 

Istraga je, prema Timesovim izvorima iz američke vlade, započela prije nego je S&P smanjio američki kreditni rejting s AAA na AA+. No, nema sumnje da će ova vijest dodatno zaoštriti političku debatu oko S&P-a, s obzirom da su mnogi akteri američke javne scene proteklih dana prozivali tu agenciju i dovodili u pitanje kompetentnost njihove procjene. Na S&P se okomio i sam Barack Obama, kazavši da će "Amerika uvijek biti AAA država".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara