Stanje u Amazoniji je sve teže, u jednom danu snimljeno preko tisuću požara

Stanje u Amazoniji je sve teže, u jednom danu snimljeno preko tisuću požara
Foto: EPA

UNATOČ mjerama, broj požara u brazilskoj amazonskoj regiji i dalje raste, prema službenim podacima objavljenima u subotu.

U devet brazilskih država koje graniče s amazonskim bazenom, broj požara porastao je za više od 20 posto u srpnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, a te podatke objavio je nacionalni institut za istraživanje svemira Inpe.

Institut navodi da je u srpnju ove godine registrirano 6804 požara, u usporedbi s 5318 u srpnju prošle godine. Dužnosnici se boje da bi 2020. mogla biti još i gora za prašume u Brazilu.

Sateliti snimili preko tisuću požara

Samo u četvrtak sateliti su snimili 1007 požara u Amazoniji, što brazilski Greenpeace naziva negativnim 15-godišnjim rekordom za dan u srpnju. 

Aktivist Greenpeacea Romulo Batista rekao je da zabrana spaljivanja raslinja službenom uredbom neće funkcionirati sve dok ne bude pojačan nadzor.

Sredinom srpnja ministar okoliša Ricardo Salles i predsjednik Jair Bolsonaro zabranili su spaljivanje raslinja u amazonskoj regiji i u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svijetu, na 120 dana.

Bolsonaro kritiziran

Desničarski populist Bolsonaro podržava ekonomsko iskorištavanje Amazonije. Žestoko je kritiziran zbog razornih požara u Amazoniji prošle godine.

Optužuju ga da prihvaća razaranja radi otvaranja novih područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Amazonija je najveća svjetska prašuma i znanstvenici upozoravaju da je ključna obrana protiv klimatskih promjena jer apsorbira stakleničke plinove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara