"Steve Jobs bi još bio živ da se nije prebacio na alternativnu medicinu"

"Steve Jobs bi još bio živ da se nije prebacio na alternativnu medicinu"

Foto: AFP

UGLEDNI kancerolog dr. Ramzi Amri je kazao kako bi osnivač Applea Steve Jobs vjerojatno još uvijek bio živ da u jednom trenutku nije odbacio konvencionalnu i prebacio se na alternativnu medicinu.

Znanstvenik sa Harvardske medicinske škole kaže da je šef Applea bolovao od blažeg tipa raka koji je rijetko smrtonosan te da je njegov izbor tretmana "možda vodio do nepotrebno prerane smrti".

"Dopustite mi da prijeđem na bit, Jobs je navodno izabrao proći razne metode alternativne medicine prije nego je izabrao konvencionalnu medicinu", napisao je na forumu Quora Amri te dodao kako je pod tim okolnostima racionalno zaključiti da je Jobsov izbor alternativne medicine možda doveo do prerane smrti, piše Daily Mail. 

Rak mu dijagnosticiran 2003. godine

Jobs je ranije ovog mjeseca umro od respiratornog zastoja uzrokovanog rakom gušterače. Umro je sa 56 godina. U njegovoj smrtovnici je stajalo da je Jobs imao "metastatski neuroendokrini rak gušterače". Pisalo je da je rak imao osam godina prije svoje smrti te da je dijagnosticiran u listopadu 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amri kaže kako je Jobs mnogo ranije podlegao bolesti zbog svog navodnog odbijanja "konvencionalnog tretmana", posebno tijekom posljednje godine kada se vidjelo da je izgubio težinu. "Čini se i kako je u tom razdoblju Jobs izabrao posvetiti svoje vrijeme Appleu dok je bolest napredovala, umjesto da se posveti kemoterapiji ili drugim konvencionalnim tretmanima", napisao je Amri.

Devet mjeseci između postavljanja dijagnoze 2003. godine i najmanje srpnja 2004. godine je Jobs odlučio isprobati alternativne metode za liječenje raka gušterače, u nadi da će izbjeći operaciju služeći se posebnom prehranom. No, zbog brzog napredovanja bolesti Jobs je ipak otišao na operaciju u kojoj mu je uklonjena gušterača i dvanaesnik. Amri smatra kako ta operacija, koja se poduzima kada se rak brzo širi, možda ne bi bila niti potrebna da se Jobs prije okrenuo konvencionalnoj medicini.

Tumor je odmah trebalo ukloniti

"Jedini razlog za transplantaciju bi bio taj da je tumor napao sve velike dijelove jetre za što treba neko vrijeme", napisao je Amri te dodaje kako bi Jobs vjerojatno preživio i to bez teških posljedica da se tumor odmah operativno uklonio nakon dijagnoze.

"Najdublje poštujem Jobsa i njegovo nasljeđe i svojim komentarima ne želim nikoga uvrijediti", napisao je Amri te dodao kako je godinu i pol dana proučavao tipove tumora od kojeg je obolio Jobs te da ima svoje čvrsto mišljenje o tome slučaju, "ne samo kako poštovatelj njegova rada, nego i kao znanstvenik koji proučava karcinome i misli da je njegovo liječenje bilo daleko od optimalnog".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara