Stier o kandidaturi za šefa HDZ-a: "Zašto ne"

Stier o kandidaturi za šefa HDZ-a: "Zašto ne"
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

DAVOR Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ-a, gostovao je u N1 Studiju uživo.

"Kao prvo, činjenica je da se ponovno miješaju karte u međunarodnom poretku, po prvi put RH to doživljava kao neovisna država i tu se moramo postaviti", kazao je Stier o međunarodnoj situaciji.

"Za našu nacionalnu sigurnost ne bi bilo dobro da se stvori neki hegemon, a u tijeku su takva dva procesa unutar Balkana; jedan je od strane Srbije koja, imitirajući ono što Moskva radi, pokušava na području bivše SFRJ stvoriti interesnu sferu, a sad je pitanje hoće li u tome uspjeti. Albanija je drugi, a njihova uloga ovisi od dobroj demografiji i odnosima s Kosovom", kazao je bivši ministar vanjskih poslova.

Rekao je i koja je uloga Hrvatske u cijeloj priči.

"Treba voditi politiku kako zadržati jedan balans da se ne stvori nikakav hegemon, kako bi se održala stabilnost. EU doživljava jedna proces fragmentacije i to se reflektira i na nedostatak volje i snage na proces proširenja i transformacije zemalja na Balkanu", komentira.

"Vrijeme je da i mi dajemo jedan bilateralni puls u odnosima sa Srbijom", kaže Stier.

O situaciji u BiH

Komentirao je i situaciju u BiH i ulogu Hrvatske.

"Što se tiče BiH, moja pozicija je jasna, Hrvatska definitivno ne treba niti može ići u smjeru dominacije nad BiH, ali moramo imati politiku da bilo koja druga država ne može imati dominaciju nad BiH", kaže Stier.

O kandidaturi: "Zašto ne"

Komentirao je i Ivana Penavu.

"Iz izjava vukovarskog gradonačelnika se ne može reći da je on protiv mirne reintegracije, on je izrazio jedan svoj pogled, on kao gradonačelnik u svakodnevnoj komunikaciji s građanima ima direktan uvid u situaciju", komentira.

Na pitanje razmišlja li još o tome da se kandidira za predsjednika HDZ-a, odgovorio je: "Za to će se čekati 2020., ali zašto ne?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara