Stigla je jesen: "Ovo je pravi arktički prodor, a najgore tek stiže"

Stigla je jesen: "Ovo je pravi arktički prodor, a najgore tek stiže"
Foto: Pixsell/Miranda Cikotic

NAKON niza neuobičajeno toplih dana za rujan, danas je stigla prava jesen. Orkanska bura je u Dalmaciji nosila sve pred sobom, a jutro je u Zagrebu obilježila jaka oluja praćena obilnom kišom i grmljavinom. Ne treba posebno napominjati da su temperature prilično pale u cijeloj zemlji.

>> U Splitu je danas puhala najjača rujanska bura u zadnjih 100 godina

Kako je pojasnila meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar, velika promjena vremena posljedica je prodora hladnog arktičkog zraka u naše predjele.

"Riječ je o pravom pravcatom arktičkom prodoru, jezik hladnoga zraka proteže se k nama iz polarnoga kruga. Za vikend nas je samo dotaknuo, a danas se već pružio skroz do krajnjeg juga zemlje, nakon snažnoga pada temperature i dizanja bure koji su, vidjeli smo, izazvali kaos u Splitu, i dubrovačko je područje imalo sličan scenarij", rekla je Mazzocco Drvar pa dodala kako se najgore može očekivati u srijedu.

Osjetan pad temperature u srijedu

"Jezgra hladnoga zraka dosegnut će najbliže nama u srijedu ujutro kada će se vjetar smiriti, a temperatura osjetnije pasti. To će biti prvo vrlo hladno jutro ove sezone, temperatura će se u cijelom kopnenom području spustiti ispod 5 stupnjeva", navodi meteorologinja.

"Po kotlinama Gorskog kotara i Like, ali i Hrvatskoga zagorja i Dalmatinske zagore, mjerit će se na standardnoj visini od 2 metra tek stupanj ili dva iznad nule, a u takvim uvjetima na tlu može biti slaboga mraza. Ne treba posebno isticati da su to uvjeti u kojima lončanice treba unijeti u zatvoreno, a povrće u vrtovima zaštititi. Trebate, jasno, zaštititi i sebe, male jednoznamenkaste temperature u rujnu nisu baš uobičajene. U Zagrebu se, primjerice, temperatura u rujnu posljednji put spustila ovako nisko prije čak 10 godina. A ove godine od takve je jutarnje svježine prošlo 5 i pol mjeseci", podsjeća Mazzocco Drvar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara