KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stigli novi nalazi iz Požege, još 13 novih slučajeva

Stigli novi nalazi iz Požege, još 13 novih slučajeva
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

STIGLI su prvi rezultati 250 testova iz Požeško-slavonske županiji koji su u obradi, a riječ je o rekordnom broju. 

S današnjih više od 250, broj uzetih uzoraka u toj županiji premašit će 2000, rekao je Vitalia i dodao da se zbog velikog broja uzoraka rezultati današnjih testiranja očekuju kasnije večeras ili rano ujutro.

Epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Ante Vitalia rekao je na večerašnjoj presici, održanoj prije nego što su objavljeni prvi novi nalazi, da će s današnjih više od 250 broj uzetih uzoraka u toj županiji premašiti 2000. Dodao je i da su 422 osobe u samoizolaciji, a riječ je o osobama koje su bile u kontaktu s novozaraženima.

Odakle su dosad zaraženi

"Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo od jedne obitelji, odnosno dvije osobe koje su došle iz inozemstva", rekao je Vitalia. Riječ je povratnicima iz Njemačke.

Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom u Zagrebu.

Od 45 pozitivnih osoba, tri su zbrinute u bolnici, a ostale su u kućnoj izolaciji, naveo je Vitalia. Rekao je i kako očekuje da će se sljedećih dana povećati broj osoba zaraženih koronavirusom, a nakon toga bi trebao padati.

Potvrdio je i kako je veći broj djelatnika jednog trgovačkog centra iz Požege u samoizolaciji, a nekoliko osoba iz centra je pozitivno. S tim u vezi donesena je odluka o zatvaranju toga centra na 15 dana, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović ocijenio je kako su građani Požeško-slavonske županije pokazali odgovornost jer su odgodili brojna privatna događanja koja su trebala biti održana.

"Za svaku pohvalu je i da će jedno crkveno događanje koje okuplja velik broj vjernika biti reducirano i to je pokazatelj odgovornosti", rekao je Neferović.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je ustvrdio da stanje u županiji nije kritično, ali da je ozbiljno.

"Puno me je naših građana danas zvalo. Ne želimo praviti paniku nego smiriti stanovništvo. Čuo sam puno prijedloga, od onih za potpuno zatvaranje županije do mišljenja gospodarstvenika koji se tome protive. Zdravlje građana nam je primarno te ćemo suglasno večerašnjim rezultatima testova donijeti i neke odluke, tražiti i stav Nacionalnog stožera", najavio je Tomašević.

Zbog koronavirusa do 14. srpnja je zatvoren Trgovački centar KTC u Požegi. Uprava te tvrtke o tome je obavijestila sve poslovne partnere. "Zbog pojave virusa i ostvarenih kontakata djelatnika sa zaraženim osobama radi sigurnosti kupaca i djelatnika bit će do 14. srpnja zatvoren Robni centar Požega", stoji u obavijesti tvrtke. Mjera je poduzeta na osnovu preporuke epidemiološke službe Požeško-slavonske županije, a poduzimaju se sve potrebne mjere zaštite objekta, zaposlenika i potrošača u skladu sa stručnim mišljenjima, navodi se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara