Stižu oluje, prijete poplave. Za još veći dio Jadrana izdan crveni alarm

Stižu oluje, prijete poplave. Za još veći dio Jadrana izdan crveni alarm
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, DHMZ

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod proširio je područje za koje je izdao crveni alarm za izuzetno opasno vrijeme. 

Crveni alarm za gotovo cijelu obalu

Crveni alarm za danas tako vrijedi za područje cijele obale izuzev Istre, a odnosi se na vrlo jako i olujno jugo. Udari vjetra u Dalmaciji će dosezati 130 km/h, a na Kvarneru tek desetak kilometara na sat manje.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u posebnom upozorenju DHMZ-a.

Već je u prekidu dio brodskih i katamaranskih linija

Zbog jakog juga, a na jugu zemlje i s orkanskim udarima jutros je već u prekidu je dio brodskih i katamaranskih linija.

U prekidu su brodske linije Zadar - Preko, Milna - Rogač - Split, Komiža - Biševo, te katamaranske linije: Korčula - Hvar - Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis - Split i Mali Lošinj - Unije - Susak.

Narančasti alarm zbog olujnog juga za riječku, splitsku, dubrovačku regiju, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre

Narančasti alarm zbog olujnog juga proglašen je za riječku, splitsku, dubrovačku regiju, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre. Na zapadnoj se obali Istre posebno upozorava na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, što može biti opasno za pomorce. Navodi se i da mnogi katamarani i trajekti vjerojatno neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za sve regije za koje je proglašen narančasti alarm vrijedi sljedeće upozorenje: "Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom."

Za riječko područje i Liku proglašen narančasti alarm zbog obilne kiše, prijete poplave. Na Jadranu mogu poplaviti rive

Za Liku i riječko područje vrijedi i narančasti alarm za obilnu kišu. Prema prognozi DHMZ-a na riječkom području može pasti od 50 do 70 mm kiše, a u Lici od 40 do 60 mm. 

Osim u Lici i u riječkom području, poplave prijete i na području Gorskog kotara, prognozirali su meteorolozi. Zoran Vakula upozorio je i da će na Jadranu neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, gdjekad na udare i orkanskoga, te opet sniženoga tlaka zraka i visoke plime.

Izdano je sljedeće upozorenje: "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima".

Mogući orkanski udari juga, bit će i izraženih pljuskova

Na potencijalno opasne vremenske uvjete upozorava i prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda. Za danas se najavljuje oblačno i kišovito vrijeme, dok se na moru upozorava na vrlo vjetrovito vrijeme. Na Jadranu i predjelima uz njega bit će i izraženijih pljuskova i obilnih oborina. 

Najmanje će kiše biti na krajnjem istoku zemlje gdje mjestimice može i izostati. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar većinom slab, na istoku umjeren jugoistočni.

No zato će, kako pokazuju izdana upozorenja, velikih problema s vjetrom biti na Jadranu. Umjereno i jako jugo jačat će pa će od sredine dana mjestimice biti olujno, na jugu moguće i s orkanskim udarima. Podno Velebita će prolazno zapuhati bura.

Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti između 9 i 14, a na Jadranu i krajnjem istoku zemlje od 14 do 19 stupnjeva Celzijevih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara