Što će se dogoditi u četvrtak navečer u Velikoj Britaniji? Nitko ne zna

Što će se dogoditi u četvrtak navečer u Velikoj Britaniji? Nitko ne zna
Foto: EPA/123RF

U ČETVRTAK će se u Velikoj Britaniji održati novi, prijevremeni parlamentarni izbori - treći u posljednje četiri godine. 

A sudeći po prošlim izborima, i ovi bi mogli imati neočekivane rezultate. Prije dvije i pol godine tadašnja premijerka i predsjednica konzervativne stranke Theresa May shvatila je da je kritično pogriješila u procjeni. May je, naime, stavila svoju vladu i političku budućnost na okladu samouvjereno očekujući da će ako sazove prijevremene izbore, učvrstiti parlamentarnu većinu i lakše realizirati Brexit.

Ostalo je, kako se obično kaže, povijest. Njena Konzervativna stranka dobila je najviše glasova, ali je izgubila, a ne učvrstila većinu u parlamentu. Kontroverzni lider oporbe i predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn prošao je bolje nego što je gotovo itko očekivao.

May raspisala izvanredne izbore pa požalila

May nije pomogla ni koalicija sa sjevernoirskim desničarima lojalnima Londonu. Nije uspjela progurati svoj teškom mukom ispregovarani dogovor o Brexitu s Bruxellesom kroz kaotični britanski parlament, gdje svaka frakcija gura svoje rješenje za Brexit te spletkari i sabotira sve ostale, često stavljajući osobne ambicije ispred nacionalnih interesa. 

Nemoćna, a kritičari bi rekli i beznadno nesposobna May, na kraju je napravila jedino što joj je preostalo - u suzama dala ostavku i otvorila prostor za svog bivšeg ministra vanjskih poslova i gradonačelnika Londona.

Teško je reći tko je danas omraženiji među Britancima - socijalist Corbyn, kojeg prate ozbiljne kritike da je tolerirao i ohrabrivao širenje antisemitizma u svojoj stranci, ili populist, nepopravljivi lažljivac i okorjeli makijavelist koji opasno podcjenjuje rizik koji Brexit donosi, Johnson.

>> Nekadašnji šef Johnsonove stranke: Šteta što obje strane ne mogu izgubiti izbore

Atmosferu u zemlji možda je najbolje izrazio bivši lider konzervativaca Chris Patten. "Šteta što obje strane ne mogu izgubiti izbore", komentirao je, ističući kako je Johnson konzervativce pretvorio u "usku, gotovo sektašku englesku nacionalističku stranku", a da bi Corbynova socijalistička ekonomska politika bila "prava katastrofa".

>> Tko je Boris Johnson, novi britanski premijer? Raskalašeni, lijeni lažljivac

Ankete ipak daju prednost Johnsonovim torijevcima, i to oko 10%, ali njihova većina u posljednjim je anketama ozbiljno pala i postoje velike šanse da ni Johnson neće dobiti većinu koju želi kako bi progurao svoj plan za Brexit, prema vlastitom dogovoru s Bruxellesom. Podsjetimo, nakon niza odgoda trenutni rok za Brexit je 31. siječnja 2020.

Posljednje ankete daju torijevcima, odnosno konzervativcima 43%, laburistima 33%, liberalnim demokratima 13%, a Stranci za Brexit i Zelenima po 3%. 

Cameron raspisao referendum o Brexitu pa požalio

No zanimljivo je što je i 2015. došlo do sličnog ironičnog obrata. I tadašnji premijer David Cameron bio je iznenađen kad su njegovi torijevci na izborima pomeli Liberalne demokrate, vlastite koalicijske partnere. Za Camerona je, naime, ta pobjeda imala slične posljedice kao poraz za May. Par godina ranije obećao je desnom krilu svoje stranke referendum o Brexitu, ali s očitom figom u džepu jer je znao da Liberalni demokrati to neće dozvoliti.

A kako su Liberalni demokrati ispali iz vlade, Cameronu nije preostalo ništa drugo nego ispuniti obećanje. Kad su Britanci tijesnom većinom izglasali Brexit unatoč njegovoj kampanji u kojoj ih je pozivao da glasaju za ostanak u EU, Cameron je podvio rep i podnio ostavku. Valja podsjetiti, dvojica glavnih zagovornika Brexita koji su često lažnim obećanjima i izmišljenim opasnostima uvjerili Britance da glasaju za Brexit, bili su Nigel Farage i - Boris Johnson.

>> Kako je zemlja Darwina, Orwella i Shakespearea postala tako glupa?

Hoće li i Johnson požaliti?

Johnson je sad povukao sličan hazarderski potez očito uvjeren da će proći bolje nego njegovi prethodnici. Stoga je vrlo nezahvalno predviđati tko će izaći kao pobjednik u četvrtak navečer. Kako CNN piše u svojoj analizi, najpošteniji odgovor je da nitko ne zna. 

Ankete su posebno nezahvalne u Velikoj Britaniji koja, za razliku od 12 izbornih jedinica u Hrvatskoj ili 50 u SAD-u, ima čak 650 jedinica, po jednu za svako mjesto u parlamentu. Osim toga, na posljednjim izborima su ozbiljno podcijenile broj glasova koji su na kraju dobili laburisti.

"Razlike su nevjerojatno tijesne. Konzervativna prednost nad laburistima koja bi se istopila ili povećala za jedan ili dva postotna boda mogla bi odrediti hoće li konzervativci imati značajnu većinu ili nitko u parlamentu neće imati većinu", ocijenio je Christ Hopkins iz tvrtke za istraživanje javnog mnijenja Savanta ComRes.

Kako piše CNN, na ovim izborima 22 izborne jedinice bit će ključne. Protivnici Johnsona i njegovog plana da se "Brexit obavi" po svaku cijenu pozivaju glasače da glasaju taktički, ovisno o jedinici u kojoj se nalaze - za laburiste gdje oni imaju šansu pobijediti, a za Liberalne demokrate ili Škotsku nacionalnu stranku ondje gdje oni imaju šansu potući torijevce. 

22 ključne izborne jedinice

Za Johnsonove torijevce najvažnije su izborne jedinice Kensington u Londonu, Dudley North u Birminghamu, Norfolk North, Sedgefield i Walsall South.

Da bi Corbynovi laburisti, koji se i dalje ne mogu odlučiti jesu li za ili protiv Brexita, bili zadovoljni, najvažniji su Southampton, Itchen, zatim Hastings and Rye, Chipping Barnet, Middlesborough South and East Cleveland i Kingswood. 

Liberalni demokrati imaju šansu pobijediti i tako pomrsiti račune torijevcima, kojima je svako mjesto važno, u Richmond Parku u Londonu, zatim u St. Ivesu u Cornwallu, Finchley and Golders Greenu te u Chelsea and Fulhamu, također u Londonu.

"Kada izaberu novog premijera, birači zaslužuju da imaju točnu sliku o onome što će svaki potencijalni čelnik učiniti u vezi s Brexitom", poentirao je Johnson je u otvorenom pismu Johnsonu prošlog mjeseca: "Mjesecima niste htjeli reći kakav 'dogovor' želite s EU-om. Sada je došlo vrijeme da to pojasnite i kažete kakav je stvarno vaš projekt."

Corbyn je, naime, obećao da će kao premijer sam ispregovarati bolji dogovor o Brexitu i onda o njemu održati još jedan referendum, no uporno izbjegava reći hoće li sam na tom referendumu podržati Brexit ili ostanak u EU.On je pak optužio Johnsona da želi "iskoristiti" Brexit kako bi umanjio radnička prava i otvorio britansko javno zdravstveno osiguranje (NHS) američkom privatnom sektoru, u okviru ugovora o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara