PREDSJEDNIČKI IZBORI

Što danas radi Kolinda? Ide na seosku misu u BiH

Što danas radi Kolinda? Ide na seosku misu u BiH
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović danas se nalazi u službenom posjetu u susjednoj BiH, a prema rasporedu s njenih službenih stranica u 18 sati prisustvovat će na misi u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini kraj Teslića, selu koje se nalazi u sjevernoj BiH. Čitav je kraj u posljednjem ratu u velikoj mjeri raseljen te danas ondje živi tek 140 vjernika. 

Političari BiH napali hrvatsku predsjednicu zbog izjava u Jerusalem Postu

Ovo je prvi posjet hrvatske predsjednice susjednoj BiH nakon verbalnih okršaja s tamošnjim političarima. Podsjetimo, tijekom posjeta hrvatske predsjednice Izraelu u tamošnjem listu Jerusalem Postu navedeno je kako je Grabar-Kitarović izjavila da je BiH "pod kontrolom militantnog islamizma”, što je kasnije opovrgnuto.

Ipak, bosanskohercegovački političari burno su reagirali. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić je Kolindu nazvao "nestabilnom osobom", dok je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović ustvrdio da je "svima u Europi i svijetu jasno da se radi o lažima koje fabricira agresivna i ksenofobna politika službenog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma".

I dalje vodeća bošnjačka stranka SDA je u svojem priopćenju navela da "proizvoljne i zlonamjerne optužbe koje je iznijela predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavljaju izraz njene sve izraženije islamofobne politike prema BiH i Bošnjacima, koja se temelji na ideji etničke i vjerske supremacije i ima elemente fašizma" te da je "paradoksalno da predsjednica Hrvatske daje izjave s elementima fašizma upravo u Izraelu, dok u Hrvatskoj tolerira rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su sudjelovali u izvršenju Holokausta".

Nakon što se pokazalo da je izjava netočna, BiH političari nisu reagirali

Kada se utvrdilo da je The Jerusalem Post u ovom slučaju pogrešno citirao Kolindu, u BiH nije uslijedilo preispitivanje toga jesu li žestoke, pa i histerične i prostačke reakcije na članak iz Jerusalem Posta bile opravdane, nego se u osnovi zadržala ista retorika uz objašnjenje da ove izjave možda nisu točne, ali da Kolinda i Republika Hrvatska sustavno vode neprijateljsku politiku prema BiH i rade na raspadu susjedne države.

Prvo pojavljivanje u javnosti nakon Oluje i predsjedničke kandidature

Njen posjet susjednoj državi predstavlja i prvo javno pojavljivanje nakon proslave Oluje te najave nove predsjedničke kandidature u ekstremno desničarskom listu Hrvatski tjednik. Predsjedničin u najmanju ruku čudnovati govor tijekom svečanog prijema za vojne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi dan prije Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ubrzo je postao predmetom medijskih analiza.

Hrvatska predsjednica je u jednom trenutku po protokolu izašla pred mikrofon kako bi održala govor, no ono što je uslijedilo predstavljalo je najbizarnijih pola sata kojima smo mogli svjedočiti na domaćoj političkoj sceni ove godine, a i prijašnjih godina.

Kolinda je prvih pet minuta govora većinom govorila na engleskom jeziku, obraćajući se ponajviše direktno generalici Best i objašnjavajući kako joj je baš drago što je američka gošća tu. Onda se u jednom trenutku ipak prebacila na hrvatski te krenula objašnjavati kako je “gotovo grize savjest” jer nije uzela pušku u ruke i sudjelovala u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Nakon toga je Kolinda za samu sebe rekla da je bila pomoćnica glavnog tajnika UN-a, a zapravo je bila na toj poziciji u NATO-u, te je do kraja izlaganja - vojnih zapovjednika Oluje sjetila se tek oko desete minute - izgovorila hrpu besmislica, ponekad petljajući jezikom.

Nakon govora, Kolinda je i zapjevala

No to nije bilo sve, predsjednica se potom ugurala među pripadnike klape Sv. Mihovil i s njima otpjevala pjesmu. Pritom se pokazalo da predsjednica nema baš talenta za pjevanje, što je pokušala nadoknaditi glasnoćom i razjapljivanjem usta, pa su se u televizijskom prijenosu u jednom trenutku doslovno mogli vidjeti i njeni krajnici.

Nakon toga Grabar-Kitarović nije se pojavljivala u javnosti, osim što je najavila svoju kandidaturu u ekstremno desnom Hrvatskom tjedniku, poznatom po tome da su papu Franju proglasili antikristom, a Kolindu - bestidnicom i lažnim patriotom. Kolinda je u njemu podržavala neofašističke stavove, dozvolila je da je se brutalno ponižava direktno u lice, lagala je, pričala svoje standardne besmislice i lansirala nove itd.

Bit će zanimljivo vidjeti što će danas u malom i jedva naseljenom bosanskohercegovačkom selu hrvatska predsjednica imati za kazati tamošnjem stanovništvu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara