Sto godina prirodne mineralne vode Donat

PODUZEĆE Droga Kolinska ove godine obilježava sto godina prirodne mineralne vode Donat Mg, jedne od najvažnijih i najpriznatijih poznatih robnih marki kompanije.

Na tržištima gdje je Donat Mg prisutan godišnje se proda 22 milijuna boca odnosno 19 milijuna litara Donata Mg, a zanimanje za tu jedinstvenu kreaciju prirode neprestano raste. »Donat Mg je posebna kreacija prirode s jedinstvenim sastavom i mnogim pozitivnim učincima na organizam.

Toga prirodnog bogatstva koje je od iznimnog značenja u svjetskim razmjerima svjesni smo i cijenimo ga, zato ćemo i ubuduće ulagati u robnu marku i brinuti se da se njezina slava i položaj jedinstvene mineralne vode učvrste i u svjetskim razmjerima«, rekla je povodom 100-godišnjice Donata Mg članica uprave Droge Kolinske Milena Štular.

Proslava 100-godišnjice Donata Mg

Osim niza aktivnosti kojima je ovaj veliki jubilej obilježen u Sloveniji, Droga Kolinska je povodom stotog rođendana svoje mineralne vode odlučila zagrebačkim domovima za starije i nemoćne osobe donirati 1100 litara Donata koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Povodom velikog jubileja izdana je i monografija o Donatu Mg. Autori monografije, mr. Aljaž Čoh i njegov otac Vladimir Čoh, dipl. ing. kem. inženjerstva koji se tajnama Rogaške Slatine bavi još od 1963. godine, materijal za monografiju prikupljali su dvije godine. Podatke i slikovne materijale autori su pronašli u arhivu Povijesnog muzeja u Celju, u arhivu Lječilišta Rogaška Slatina, a najviše informacija dobili su usmenom predajom, dakle, u razgovorima sa svima koji su bili i još su povezani s Donatom. Tako su razgovore obavili s nekadašnjim zaposlenicima lječilišta Rogaška Slatina, nekadašnjim direktorom punionice i drugima.

Donat u svijetu

Danas su prirodna mineralna voda Donat Mg i njezini pozitivni učinci poznati širom svijeta jer je prisutna na europskom, ruskom, američkom i australskom tržištu. Trenutačno se više od 40 posto Donata Mg proda u Sloveniji, 30 posto u Hrvatskoj, a slijede Rusija, Italija i Austrija. Prodaja Donata Mg neprestano raste i u 2008. godini očekuje se povećanje prodaje za milijun litara, ponajprije zbog povećanog zanimanja u Ruskoj Federaciji, Njemačkoj i Francuskoj.  U periodu od 1995. do danas, prodaja Donata je uz kontinuirani porast, od 10 milijuna litara došla na 22 milijuna litara godišnje. S obzirom na svoje specifičnosti i potencijal, Donat je proglašen strateškom markom Droge Kolinske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara